Oripään uuden kirjaston nimeksi Kertoja

0
Oripään kirjaston virallisia avajaisia vietettiin maanantaina. Juhlapuhujaksi oli saapunut juuri paikkakunnalle muuttanut ja tänään tiede- ja kulttuuriministeriksi palaava Annika Saarikko. Nauhan leikkaamisessa avustavat vapaa-aikaohjaaja Tiina Kuikka, kirjastonjohtaja Mari Kujanpää sekä sivistysjohtaja Mika Virtanen.

ORIPÄÄLÄISIÄ koko kesän kutkuttanut arvoitus uuden kirjaston nimestä sai vihdoin ratkaisunsa, kun tarkoin varjeltu salaisuus paljastettiin kymmenpäiselle yleisölle virallisissa avajaisissa maanantaina. Nimeksi valikoitui eri ehdotusten joukosta Kertoja.

– Se on sopivan napakka ja Oripäähän sopiva nimi. Lapsikin ymmärtää, mitä sana tarkoittaa, perustelee kirjastonjohtaja Mari Kujanpää valintaa.

Avajaisissa juhlapuheen pitänyt, tänään tiede- ja kulttuuriministeriksi palaava ja nykyään Oripäässä perheensä kanssa asustava Annika Saarikko kehui nimen kuvastavan monipuolisesti kirjaston olemusta.

– Kertoja-sanaan liittyy vahvasti lukeminen. Me olemme myös itse tarinankertojia ja olemme myös tarinoita, hän filosofoi ja piti nimeä jopa hienompana kuin Helsingin uuden keskustakirjaston Oodia.

Puheessaan Saarikko toi ilahtuneena esiin Oripään investoinnin uuteen kirjastorakennukseen.

– Tämä on merkittävä satsaus kunnalta, hän ylisti.

Saarikko sanoi korona-ajan osoittaneen monelle, miten tärkeitä kirjastot ovat eikä niitä voi ottaa itsestäänselvyyksinä. Ministerisalkussaan kirjastoasioita kantava Saarikko haluaa niistä tulevaisuudessa yhä enemmän kansalaisten kohtaamispaikkoja ja demokratian areenoita.

– Parhaimmillaan kirjastot ovat juuri osana meidän arkeamme. Niissä kulminoituu suomalainen sivistys ja itsemme kehittäminen, mihin on aina yhteiskunnassamme nojattu, hän kiteytti kirjastolaitoksen merkityksen.

Saarikon henkilökohtaisiin tulevaisuudensuunnitelmiin kuuluu oman lähikirjaston innokas käyttäminen:

– Tulemme varmasti käymään täällä ahkerasti esikoululaisemme kanssa, hän kertoi hyväntuulisena ja sanoi itse pitävänsä erityisesti suomalaisista kirjailijoista ja historiallisista naistarinoista.

Avajaisiin saapunut Jukka Tähkiö sanoi käyneensä uudessa kirjastossa jo useaan kertaan.

– Tänne on helppo tulla, koska tämä on juuri sopivasti huoltoaseman ja kaupan välissä, hän kehui sijaintia ja piti erityisen hyvänä sitä, että myös tekninen toimisto on samassa rakennuksessa.

Hän uskoikin kirjaston vetävän jatkossa yhä enemmän kuntalaisia ja oli jo nyt ollut havaitsevinaan enemmän liikettä sen ympärillä kuin aiemmin. Kirjaston tiloja hän piti myös tarkoituksenmukaisina ja oli sitä mieltä, että ne ovat riittävät.

– Ei Oripäähän kaivata mitään 300 neliön auditoriota.

Tyttärensä Seelan, 2, kanssa paikalle saapunut Teemu Jalonen yhtyi Tähkiön näkemykseen sijainnin erinomaisuudesta, ja uskoi käyvänsä uudessa kirjastossa useammin kuin vanhassa. Kertoja-nimeen Jalonen oli myös enemmän kuin tyytyväinen.

– En olisi itse keksinyt parempaa, hän naurahti.