Akuutti kuntoutusosasto 2 suljetaan

0
Arkistokuva / LL

LOIMAA Tyks Loimaan sairaalan tiloissa toimiva Loimaan kaupungin akuutti kuntoutusosasto 2 suljetaan ensi vuoden alusta alkaen toistaiseksi. Hyvinvointivaliokunta päätti asian tiistai-iltana.

Loimaan kaupunki on pyörittänyt sairaalan tiloissa viime vuosina kolmen kuntoutusosaston toimintaa. Osastoilla on ollut yhteensä 66 eritasoista potilaspaikkaa. Kun määrästä vähennetään oripääläisille ja erikoissairaanhoitoon varatut sairaansijat, kaupunkilaisten käytössä on ollut keskimäärin 58 perustason vuodepaikkaa.

– Tämä on liian suuri määrä Loimaan tarpeisiin, hyvinvointivaliokunnalle tehdyssä esityksessä todetaan. Esityksen on valmistellut johtava ylilääkäri Sari Koistinen.

Jatkossa Loimaan kaupunki pyörittää sairaalassa kahta 24-paikkaista akuuttia kuntoutusosastoa. Toisella niistä on 19 perustason ja viisi erikoissairaanhoidon sairaansijaa. Toiselle osastolle tulee 21 perustason ja kolme avosairaalan sairaansijaa. Loimaalaisten käyttöön jää 37 perustason vuodepaikkaa ja avosairaala.

Yhden kuntoutusosaston vähentämisen taustalla on ennen kaikkea se, että Loimaan kaupungin neuvottelut Pöytyän ja Auran kuntien kanssa eivät johtaneet järjestelyyn, jossa Loimaa olisi tuottanut seutukunnan perustasoiset vuodeosastopaikat (LL 15.8).

Akuutti kuntoutusosasto 3 suljettiin ensimmäisen kerran jo maaliskuun alusta alkaen (LL 6.2.). Sulkemisen taustalla olivat tuolloin henkilöstön lomautuksiin liittyvät käytännön järjestelyt. Osasto 3:n piti pysyä kiinni vuoden loppuun saakka, mutta se avattiin koronaepidemian ryöpsähdettyä keväällä.

Kuntoutusosasto 1 oli kuitenkin kiinni kesän. Tällä hetkellä suljettuna on taas kuntoutusosasto 3. Sen ovi pysyy säpissä vuoden loppuun.

– Käytännössä olemme siis toimineet kahdella kuntoutusosastolla jo melkein koko tämän vuoden, kaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja Timo Hokkanen toteaa.

Se, että suljetuksi päätyy monien vaiheiden jälkeen akuutti kuntoutusosasto 2, perustuu monialaisen työryhmän laatimaan selvitykseen. Sen mukaan käynnistettävä avosairaala vaatii oman tilan, jollaista osastolta 2 ei löydy. Hoitohenkilökunta kokee myös, että nykyiset osastot 1 ja 3 sijaitsevat käytännöllisesti lähempänä toisiaan, ja niiden käytävärakenne sopii paremmin kuntoutusosastojen käyttöön kuin osasto 2:n sokkeloisempi rakenne.

Loimaan kaupunki on maksanut kolmen osaston tiloista Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille vuokraa 795 000 euroa vuodessa.

Nyt akuutin kuntoutusosaston 2 vuokrasopimus irtisanotaan. Irtisanomisaika on puoli vuotta. Osasto 2:n tiloista maksetaan tällä hetkellä vuokraa 257 000 euroa vuodessa.

Kaupunki käynnisti myös sairaalan kuntoutusosastojen henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut muutama viikko sitten (LL 1.9.). Neuvotteluiden piirissä on 66 hoitohenkilökuntaan lukeutuvaa työntekijää. Neuvotteluissa ei ole kyse irtisanomisista vaan toiminnallisista uudelleenjärjestelyistä.

Sosiaali- ja terveysjohtaja kertoo, että yt-neuvotteluissa kartoitetaan tällä hetkellä, missä tehtävissä kukin työntekijä haluaisi jatkossa toimia. Jos sopivaa tehtävää ei yhdessä löydetä, käydään henkilökohtaiset neuvottelut.