Alastaron terveysaseman keittiö aiotaan lakkauttaa

0
Tiistaina oli lounaaksi mifulasagnea. Alastaron terveysaseman keittiössä työskentelevä ruokapalveluesimies Taru Mäkelä on harmissaan kaupungin suunnitelmista, koska Alastaron keittiö on toimiva. – Lisäksi täällä on erinomainen työporukka.

LOIMAA/ALASTARO Loimaan kaupunki suunnittelee Alastaron terveysaseman yhteydessä sijaitsevan keittiön lakkauttamista ensi kesänä. Suunnitelma ilmenee elinympäristövaliokunnan antamasta budjettiesityksestä.

Budjetin perusteella keittiön lakkauttaminen on osa kouluverkossa tehtäviä muutoksia. Alastaron terveysaseman keittiössä valmistetaan ruokaa muun muassa Alastaron yläasteelle ja Virttaan koululle, joiden toiminta lakkautetaan kuluvan lukuvuoden päätteeksi.

Kaupungin ruokapalvelupäällikkö Pirjo Kivinen perustelee lakkauttamissuunnitelmia keittiön henkilöstömäärän pienuudella ja sitä kautta toiminnan haavoittuvuudella eikä niinkään keittiön lakkauttamisesta tavoitelluilla taloudellisilla menoleikkauksilla.

Alastaron terveysaseman keittiössä on kolme työntekijää. Kivisen mukaan keittiön toiminta on haavoittuvaista erityisesti niissä tilanteissa, kun yksi työntekijöistä on poissa. Tällöin ongelmaksi voi muodostua sellaisen sijaisen löytäminen, joka osaa keittiön käytännöt.

Kivisen mukaan perimmäisenä tarkoituksena on taata turvallinen aterianvalmistus. Hän sanoo, että keittiön sulkemisella saavutettavat taloudelliset säästöt ovat pienet, arviolta 50 000 euroa vuodessa.

ALASTARON terveysaseman keittiö on valmistuskeittiö, joka ruokkii tällä hetkellä runsaat 300 asiakasta. Keittiössä valmistetaan ruokaa Alastaron yläasteen ja Virttaan koulun ohella Kirkonkylän kouluun, Virttaan päiväkotiin sekä arkisin Ilolakoteihin ja Hanhenpuistoon.

– Viikonloppuisin, arkipyhinä ja koulujen loma-aikoina ateriat valmistetaan Kartanomäen keittiössä, Kivinen havainnollistaa.

Alastaron terveysaseman keittiön työntekijät valmistavat keittiössä ruokaa aamuisin, minkä jälkeen he siirtyvät kukin vuorollaan aamupäivän aikana Kirkonkylän kouluun, Alastaron yläasteelle ja Ilolakoteihin, joissa he muun muassa jakavat ruokaa.

Kivisen mukaan jatkossa Ilolakotien ja Hanhenpuiston ruuat valmistettaisiin kantakaupungilla Kartanomäen keittiössä. Kirkonkylän koulun ja Virttaan päiväkodin ateriat puolestaan valmistettaisiin kaupungin keskustassa Puistokadun koulun keittiössä, joka on niin sanottu sivistystoimialan keittiö.

KEITTIÖN lakkauttamisesta ei ole vielä päätetty, sillä budjetti etenee seuraavaksi kaupunginhallituksen ja -valtuuston hyväksyttäviksi.

Jos Alastaron terveysaseman keittiön lakkauttamisesta syntyy päätös tämän syksyn aikana, kaupungille jäisi kolme valmistuskeittiötä: Kartanomäkeen, Puistokadulle ja Hirvikosken yhtenäiskouluun.

Kivisen mukaan seuraavaksi, lähivuosina pohdittavaksi ja päätettäväksi nousee Hirvikosken yhtenäiskoulussa sijaitsevan keittiön tulevaisuus.

Ruokapalvelupäällikkö sanoo, ettei Alastaron keittiön sulkeminen merkitsisi henkilöstön irtisanomisia, sillä henkilöstövähennykset pystytään hoitamaan määräaikaisuuksien ja eläköitymisten kautta.

– Kaupungilla on ruoka- ja siivouspalveluissa 62 työntekijää, joista 24 eläköityy viiden vuoden sisällä.