Häiriökäyttäytyminen räjähti käsiin Keskuskoulun alueella

0
Kiinteistöhoitoyhtiö jätti eräänä aamuna osan koulun pihasta siivoamatta, jotta henkilökunta näkisi, millaista jälkeä nuoret ja aikuiset hengailijat jälkeensä jättävät.

LOIMAAN Keskuskoulun pihalla on ilmennyt kesän aikana piittaamattomuutta yhteisestä omaisuudesta ja ympäristöstä. Alueella on roskattu, rikottu paikkoja, käytetty päihteitä ja jopa oksenneltu. Koulun katolle on kiivetty syöksytorvia ja lukittuja huoltoportaita pitkin. Pihalla on sytytelty nuotioita ja revitty sähköjohtoja.

Keskuskoulussa opiskelee nelisensataa alakouluikäistä eli 1.–6. luokkalaista. Ilkivallan tekijät eivät ole koulun oppilaita, vaan nuorisoa ja täysi-ikäisiä ihmisiä. Koululle tullaan kauempaakin viettämään aikaa, ei pelkästään keskusta-alueelta.

– Kouluaamuisin meillä on pelkoa siitä, uskaltaako lapsia päästää välineisiin, sillä esimerkiksi ruuvien auki vääntämistäkin on ilmennyt, Keskuskoulun rehtori Jarmo Rasi kertoo.

Rasi on saanut huolestuneita yhteydenottoja huoltajilta, jotka eivät uskalla päästää lapsia koulun pihalla sijaitsevalle lähiliikuntapaikalle leikkimään ja liikkumaan, sillä he ovat kuulleet, millaista toimintaa alueella harjoitetaan.

Keskuskoululla on kameravalvonta, mutta valvonta ei ulotu kaikkialle. Joitain tekijöitä on kuitenkin saatu kiinni. Myös poliisi on vieraillut alueella, mutta virkavallan läsnäololla ei ole ollut suurempaa vaikutusta ilkivallan tekijöiden käytökseen. Ongelmat ovat jatkuneet tähän päivään asti.

Ilkivallan ehkäisyn tehokkain työkalu olisivat turvalliset aikuiset. Nuorten parissa työskenteleville tahoille on koulun puolesta esitetty jo jonkin aikaa sitten, että aikuiset jalkautuisivat iltaisin kaupungin lähiliikuntapaikoille.

Tilanteen kestämättömyydestä johtuen muitakin vaihtoehtoja on pohdittu. Koulun johtoryhmä ja oppilashuoltoryhmä ovat ehdottaneet koulun ympärille aitaa. Muissakin samankokoisissa kaupungeissa keskustakoulut ovat pääasiassa aidatulla alueella.

– Me olemme päässeet ilman aitaamista tähän asti.

Rasi kokee aidan hyödylliseksi niin koulupäivän aikana kuin sen ulkopuolella. Aita osoittaa selvästi oppilaille sen, missä välituntia voi viettää ja missä ei. Lapsia ei ole koskaan karannut koulun alueelta, mutta aita ehkäisisi myös tällaisia tilanteita.

– Koulu on koululaisten paikka koulupäivän ja aamu- sekä iltapäivätoiminnan ajan, Rasi painottaa.

Aita auttaisi myös kiinteistön pihalla autoilla ja mopoautoilla tapahtuvaan läpiajoon sekä kiihdyttelyyn.

Rasi ei osaa arvioida, paljonko aita tulisi maksamaan ja millainen sen tulisi olla, sillä aitahankkeelle ei ole vielä näytetty vihreää valoa.

– Kiinteistöjen hallinta kuuluu tekniselle puolelle. Sieltä ei ole mitään virallista vastausta tullut. Mutta kyllä se pitäisi ottaa vakavasti, jos kiinteistössä olevat henkilöt tuntevat olonsa turvattomiksi.

Kiinteistöhoito Nurmikon Jarkko Nurmikko kannattaisi selkeää kyltitystä, jossa kerrottaisiin, mihin aikaan alueella saa oleskella. Iltayhdeksän jälkeen tapahtuva oleskelu on pääasiassa turhaa eikä liity enää lähiliikuntapaikan hyödyntämiseen. Myös kameravalvonnan päivittäminen toisi hyötyä.

Kiinteistöhoito Nurmikko huolehtii neljättä vuotta Keskuskoulun kiinteistöstä. Keskuskoulu on ollut niin sanottu pilottikohde, sillä se on peruskouluista ainoa, jossa kiinteistönhoito on ulkoistettu. Ongelmat eivät olleet sopimuskauden alussa yhtä pahoja vaan räjähtivät käsiin kuluneena kesänä.

– Tämä on niin massiivinen asia, että aamukierroksellamme kolmen marketin pihan siivoaminen on lastenleikkiä verrattuna Keskuskouluun.

Työ on tehty sovitun taksan mukaisesti. Jarkko Nurmikko ei olisi sopimusta kirjoittaessaan voinut kuvitella, miten työläästä kohteesta on kyse.

Vaikka ilkivalta ei näykään kasvaneissa kiinteistönhoitokuluissa, kaupungille on tullut tappiota muun muassa rikotun irtaimiston uusimisesta. Siinäkin ollaan oltu varovaisia, sillä ilkivallalle ei näytä tulevan loppua. Esimerkiksi liikuntasalin ulkoseinään hankittua ja rikki kivitettyä isoa kelloa ei Rasin mukaan ole uskallettu uusia, vaikka lapset kelloa kaipaavatkin.

Jarkko Nurmikko toivoisi vanhempien tietävän, missä jälkikasvu viettää aikaa viikonloppuisin. Häntä huolestuttaa etenkin se, että Keskuskoululla on tavattu säännöllisesti alaikäisiä nuoria, jotka käyttävät päihteitä yhdessä täysi-ikäisten kanssa. Huumeruiskuja ei ole löytynyt, ainakaan vielä.

Nurmikko muistuttaa, että hänenkin edustamansa firma on kiinteistöhuoltoyhtiö, ei vartiointiyritys, siksi mahdollisuudet puuttua ongelmiin ovat vähäiset.