Hirvikolarin vaara suurimmillaan

0
LUKIJAN KUVA Liikenteessä on taas syytä olla varovainen. Tämä hirvi ei käyttänyt suojatietä Ysitiellä Pahkapirtin nurkilla torstaiaamuna. Kuva: Pirjo Anttila

LOUNAIS-SUOMEN poliisi muistuttaa autoilijoita syksyn myötä lisääntyvästä eläinkolaririskistä. Onnettomuustietoinstituutin tietojen mukaan hirvionnettomuuksia tapahtuu kaikkein eniten syyskuussa ja paljon myös sen jälkeisenä loppuvuoden ajanjaksona.

Peura- ja kaurisonnettomuuksia tapahtuu eniten loka- ja marraskuussa.

Eläinonnettomuuksien yleisimmät tapahtuma-ajat ajoittuvat autoilijoiden työmatkaliikenteeseen eli aamuihin kello seitsemän ja kahdeksan välille sekä iltoihin kello 17–18 tienoille. Onnettomuuksia tapahtuu paljon myös myöhemmin illalla.

Poliisi muistuttaa, että juuri tähän aikaan vuodesta kannattaa aamuhämärissä lähteä ajoissa töihin, vähentää vauhtia ja varata itselleen pelivaraa eläinten havaitsemiseen sekä jarruttamiseen tai väistämiseen. Iltahämärissä ja iltapimeällä liikuttaessa riittävän ajan varaaminen ja pieni nopeuden alentaminen on vähintään yhtä perusteltua.

Suomessa on vuosina 2015–2019 tapahtunut 14 kuolemaan johtanutta hirvionnettomuutta, joista vain neljä on tapahtunut hirvivaara-alueella. Tarkkana siis kannattaa olla muuallakin ajettaessa.

Erityisiä vaaratekijöitä ovat ohittaminen hirvivaara-alueella, sateinen sää, hämärä sekä vastaan paistava aurinko. Kaiken kaikkiaan Suomessa sattuu vuosittain noin 2 000 hirvionnettomuutta ja tuhansittain peura- ja kaurisonnettomuuksia.

Lounais-Suomen poliisilaitoksen alueella hirvionnettomuuksia tapahtuu parisataa vuodessa, mutta peura- ja kaurisonnettomuuksia paljon enemmän, etenkin Varsinais-Suomessa.