VARSINAIS-SUOMESSA koronatestin näytteenottoon pääsee tällä hetkellä tavallisesti samana tai seuraavana päivänä. Asiasta tiedottaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri.
Esimerkiksi kuluneen viikon tiistaina vastatut näytteet valmistuivat keskimäärin kahdessa vuorokaudessa näytteenotosta, ja nyt näyttää siltä, että loppuviikosta testitulokset valmistuvat yhdestä kahteen vuorokaudessa näytteenotosta.
– Teemme kaiken aikaa parhaamme, että pystymme palvelemaan voimakkaasti kasvaneessa testaustarpeessa. Testitulosten perään ei kannata soittaa, jotta puhelinpalvelu ei ruuhkautuisi. Jos näyte olisi positiivinen, potilaaseen ollaan aina yhteydessä puhelimitse, laboratorion osastonylilääkäri Kaisu Rantakokko-Jalava kertoo.

Sairaanhoitopiiri tiedotti viime viikolla, että näytteenottoon pääsy saattaa kestää piirin alueella neljä päivää ja tulosten saaminen keskimäärin kolmesta neljään päivään.
Koulujen alkuun liittynyt testausmäärien voimakas kasvu pidensi testaustulosten saamista väliaikaisesti. Nyt Tyksin kliinisen mikrobiologian laboratorio aikoo henkilöstönsä sekä uuden laitteiston avulla vähitellen päästä takaisiin normaaliin.
Elokuun viimeisellä viikolla kliinisen mikrobiologian laboratorioissa analysoitiin 7 444 näytettä. Luku kasvoi moninkertaiseksi elokuun alkuun verrattuna. Elokuun lopulla tuli täyteen 40 000 koronavirusnäytteen analysointia Tyksissä.

Viimeisten seitsemän vuorokauden aikana (25.8.–1.9.) Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella on ilmoitettu yhteensä 28 uutta varmistettua koronavirustartuntaa.
Suurin ryhmä eli seitsemän tartunnan saaneista on henkilöitä, jotka ovat sairastuneet muualla Suomessa kuin Varsinais-Suomessa, jossa heillä on kotikunta. Kuusi tartunnan saaneista on edelleen perheiden sisäisiä tartuntoja. Ulkomailta saatuja tartuntoja on todettu kaksi. Lisäksi Skopjen lennolta tulleet kaksi tartunnan saanutta on lisätty Varsinais-Suomen tilastoihin, koska heillä ei ole vakituista kotikuntaa Suomessa.
– Tartuntaketjujen jäljitys on onnistunut Varsinais-Suomessa hyvin. Tartunnan lähde on tullut tai tulossa selville lähes kaikista, sairaanhoitopiirin tartuntatautien torjunnasta vastaava ylilääkäri Esa Rintala kertoo.
Tyksissä sairaalahoidossa on alle viisi potilasta koronavirustaudin vuoksi.
Varsinais-Suomessa koronatartuntojen kokonaisluku on 474 tapausta (2.9.).

Piiristä muistutetaan, että Tyks toimii tällä hetkellä normaalisti. Koronatilanne ei vaikuta muiden potilaiden hoitoon pääsyyn. Sairaanhoitopiiri muistuttaa, että on vaarallista jättää tulematta tutkimuksiin vakavien akuuttien vaivojen vuoksi.
– On paljon sairauksia, joissa on erittäin tärkeää saada hoitoa heti. Sairaalamme toimii ja tänne on turvallista tulla, vaikka koronaepidemian tilanne vaikeutuisi. Epidemian alkuvaiheessa huomasimme, että esimerkiksi rintakipu- ja halvausoireisten potilaiden saapumisessa oli viivettä. Korona ei saa nostaa hoitoon hakeutumisen kynnystä, Tyksin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.

Lisäksi sairaanhoitopiiristä muistutetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuottamasta Koronavilkku-sovelluksesta, jonka avulla pyritään estämään koronaviruksen leviämistä. Sovelluksen avulla voidaan tehostaa koronaviruksen aiheuttamien tartuntaketjujen katkaisemista.
– Sovelluksen avulla ihmiset voivat itse osallistua ja vaikuttaa koronaviruksen leviämisen estämiseen ja suojella omaa ja läheistensä terveyttä, Rintala toteaa.
Koronavilkun käyttäjä voi sovelluksen avulla saada tiedon mahdollisesta altistumisestaan koronavirukselle sekä tietoa siitä, miten hänen tulisi toimia.