Sairaaloiden vierailukäytäntöihin tiukennuksia

0

VARSINAIS-SUOMEN sairaanhoitopiirin alueella koronanvirusinfektion ilmaantuvuus jatkaa nousuaan.

Sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala peräänkuuluttaa vastuullisuutta tapahtumissa sekä ravintoloissa.

– Ihmisten pitäisi nyt noudattaa vielä suurempaa varovaisuutta kuin mitä viralliset ohjeet opastavat. Kouluun, työhön tai tapahtumiin ei pidä mennä vähänkään sairaana. Turvaväleistä ja käsihygieniasta on huolehdittava, Rintala sanoo.

Todettujen tartuntojen kokonaismäärä sairaanhoitopiirin alueella on nyt 521. Viime viikon aikana ilmoitettiin 29 covid-positiivista testitulosta. Näistä viisi liittyi suoraan ulkomaan matkaan.

Korkeakoulujen opiskelijoiden opiskelijatapahtumiin ja opiskelijoiden illanviettoihin liittyi 11 tapausta. Tartunnan saaneet ovat pääasiassa lääketieteen opiskelijoita tai lääkäreitä. Korona-altistuksen vuoksi iso määrä lääketieteen kandidaatteja on poissa potilaskontakteja edellyttävästä opetuksesta Tyksissä syyskuun loppuun asti.

Kahden viikon ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohden on sairaanhoitopiirin alueella 7,5. Ilmaantuvuus on noussut selvästi viikkoa aiemmasta, jolloin se oli 4,4. Myös koko massa ilmaantuvuus on kohonnut.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päivittänyt sairaaloissa vierailujen ohjeistusta. Tyksissä tämä tarkoittaa, että kesällä tietyillä toimialueilla vapautunut vierailukäytäntö muuttuu jälleen yhtä tiukaksi koko sairaalassa. Vierailijoita voi kerrallaan tulla yhdestä kolmeen.

– Yksittäisten hoitoyksiköiden, esimerkiksi teho-osastojen, kohdalla vierailuohjeistus voi olla tätä rajoittavampi, mikäli tämä katsotaan potilashoidon turvallisuuden kannalta perustelluksi, johtajaylilääkäri Mikko Pietilä toteaa.

Vieraiden tulee ilmoittautua etukäteen.

– Pyydämme vierailijoilta varmistamaan vierailunsa sopivuuden osastolta. Jos otamme vieraita vastaan, annamme heille ohjeet turvalliseen vierailuun jo etukäteen. Myös vierailun aikana henkilökuntamme tehtävä on opastaa vierailijaa käsihygienian ja tarvittaessa suojainten käytössä, sairaalaylihoitaja Tuija Lehtikunnas sanoo.