Covid19: Täyttä koulusulkua vältetään viimeiseen saakka

0

Loimaa
Novidan Turuntien yksikössä todettiin covid19-tartunta perjantaina.
– Ryhmä, jonka kanssa tartunnan saanut on ollut tekemisissä, on nyt etäopetuksessa, Novida ammattiopiston ja lukion kuntayhtymäjohtaja Antti Virtanen sanoo.
Novidassa aiotaan kuitenkin syysloman jälkeenkin palata kouluun ja lähiopetukseen, mutta opiskelijoille suositellaan vahvasti kasvomaskien käyttöä. Opettajille maskit ovat pakollisia, jos turvavälien käyttö ei ole mahdollista.
– Opettajat voin määrätä työsuojelulain perusteella käyttämään maskeja, mutta koska maskit ovat toistaiseksi muuten vain viranomaisten suositus, emme voi määrätä opiskelijoita niitä käyttämään.
– Viimeiseen asti yritetään säilyttää normaali koulutoiminta. Ammatillista koulutusta ei pysty toteuttamaan etänä, sillä on suora vaikutus oppimistuloksiin.

Kolmella paikkakunnalla toimivassa Novidassa on noin 2 000 opiskelijaa noin 70:ltä paikkakunnalta. Henkilökuntaakin oppilaitoksessa on parinsataa.
– Syysloma on haasteellinen. Nuoret käyvät varmaan kotiseuduillaan ja on iso riski, että virus kulkeutuu johonkin yhteisöömme.
Oppilaitos on viestittänyt huoltajille, että nämä muistuttaisivat nuoriaan kasvomaskien käytön tärkeydestä ja opastanut tiedustelemaan maskeja kunkin opiskelijan kotikunnasta.
– Opiskelijat muistavat turvavälit ruokailussa ja luokkaopetuksessa, kun niitä valvotaan, mutta muuten nuorilla on tapana kasautua yhteen.

– Odotamme vielä torstaina luvassa olevaa Suomen hallituksen lisäohjeistusta koronan suhteen ja tiedotamme perjantaina vanhemmille miten opetus hoidetaan syysloman jälkeen, Loimaan sivistysjohtaja Manne Pärkö sanoo.
Kevään kaltaista sulkua ei kuitenkaan Loimaan kouluihin ole tulossa, vaikka Hirvikosken yhtenäiskoulussa onkin havaittu kaksi koronatartuntaa.
Manne Pärkön mukaan lähiopetus on opetuksen kannalta tehokkaampaa, mutta ensisijaisesti yritetään turvata kaikkien terveys, eli tehdä kaikki mahdollinen tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi.
– 1.–3. -luokkalaiset ja erityisen tuen oppilaat pysyvät lähiopetuksessa.
Muille koronatilanteen kiihtyminen tietää etä- ja lähiopetuksen vuorottelua, joka voi tarkoittaa, että osa luokista on viikon tai useamman viikon koulussa ja toiset kotona etäopetuksessa.
Vuorot tuovat kouluille väljyyttä, joka myös on omiaan ehkäisemään tartuntoja.

 

Lue lisää 13.10.2020 lehdestä