Ensimmäiset koronatartunnat Loimaan kouluissa – karanteenissa yli 70

0
Koronatapauksia on Loimaalla nyt niin alakoulussa kuin ammattioppilaitoksessakin. Arkistokuva.

Loimaa
Loimaalla on maanantai-aamupäivän tietojen mukaan 30 covid19-tartuntaa. Tapausten määrä on noussut lokakuun alun jälkeen kuudella, edellisviikolla oli yksi tartunta ja viime viikolla viisi.
Tartuntaketjuja on neljä, joista yhdessä tartunnan alkuperä ei ole vielä selvinnyt ja kaikkiaan altistuneita on yli 70.
Maanantain tietojen mukaan ketjuista saattaa tulla vielä lukuisia uusia covid19-tapauksia.
– Jo noin 15 henkilöä kaikkien loimaalaisketjujen kaikista altistuneista oireilee ja he ovat tulossa testiin, Loimaan terveydenhuollon johtaja ylilääkäri ja tartuntatautivastuulääkäri Sari Koistinen sanoo.

Kahdella Hirvikosken yhtenäiskoulun oppilaalla on todettu tartunta.
– He ovat samalla luokalla, mutta meillä ei ole edelleenkään tietoa, mistä he ovat tartunnan saaneet.
Ketjusta on altistuneita noin 50 ja heidät on laitettu karanteeniin.
– Kaksi tartuntaa on perheestä, jonka yksi jäsen tuli Vaasasta ja altisti perheensä. Kaikkiaan altistuksia siitä ketjusta on lähemmäs 20 ja he ovat kaikki karanteenissa.
Kolmas ketju liittyy Koski Tl:n eräässä koulussa olleeseen tartuntaan, jonka vuoksi joitakin loimaalaisia on myös altistunut.

– Helposti nyt unohtuu, että yritämme tässä varjella heitä, joille tauti on vaarallinen, eli riskiryhmäläisiä ja ikäihmisiä, Sari Koistinen muistuttaa keväältä tutuista päämääristä.
Avain onkin nyt se, mitä kukin teemme itse suojautuaksemme koronalta ja suojataksemme toisemme siltä eli miten pystymme katkaisemaan kiihtymisvaiheen karkaamisen leviämisvaiheeksi.
– Ei kukaan varmaan halua sellaisia rajoituksia, joita oli keväällä.
Sari Koistinen arvioi, että tartunnan voi aika hyvin välttää, jos toimii suositusten mukaan. Välttämistä toki vaikeuttaa se, että covid19 voi tarttua jopa kaksi vuorokautta ennen oireiden ilmestymistä.
– Loimaalaistapaukset ovat peräisin joko kotimaan riskialueilta tai ulkomailta.
Hän toivoo, että jos pitää mennä matkoille tai käydä kotimaan riskialueilla, jokainen muistaisi omaehtoisen karanteenin ja muut suositukset.
Sari Koistinen kehuu neljännen ketjun ulkomailta tullutta pariskuntaa, joka nimenomaan jäi matkansa jälkeen omaehtoiseen karanteeniin ja siten vahtivat, etteivät altistaneet muita. Molemmat kyllä sairastuivat itse.
Myös paikalliset urheiluseurat ansaitsevat hänen mielestään kehut suhtautumisestaan koronaan.
– Seurat ovat reagoineet kiitettävästi ja jopa etunojassa, hän viittaa esimerkiksi Hurrikaanin otteluihinsa asettamiin maskisuosituksiin, joita katsojat lauantain pelissä jopa näyttivät noudattaneen.

 

Lue lisää 13.10.2020 lehdestä