Influenssarokotukseen pitää varata aika

0
Vs. apulaisosastonhoitaja Mari-Kaisa Heikkinen rokotti hirvikoskelaisen Marja-Liisa Koiviston. Koivisto on tottunut ottamaan influenssarokotteen, sillä hän on työskennellyt hoitajana.

LOIMAA, ORIPÄÄ Koronapandemia vaikuttaa alkavan talven influenssarokotuksiin, joita annetaan Loimaan kaupungin terveysasemilla ainoastaan ajanvarauksella.

– Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on linjannut, ettei joukkorokotuksia voi järjestää koronatilanteen takia, johtava hoitaja Anni Lintula perustelee.

Aiempina vuosina kaupungin terveysasemille on saanut tulla influenssarokotukseen ilman ajanvarausta tiettyinä ennalta määrättyinä iltapäivinä.

Tällä kertaa rokotettavien on varattava oma aikansa joko internetistä kaupungin verkkosivujen kautta tai puhelimitse. Lintula suosittelee varaamaan ajan verkosta, josta voi valita haluamansa ajan vapaiden aikojen perusteella.

– Rokotukseen voi saapua ainoastaan terveenä, ja voimassa on maskisuositus.

Noin viiden minuutin pituisia rokotusaikoja on varattavissa arkipäiville kaikilta Loimaan terveysasemilta ja Oripään terveysasemalta.

Lisäksi kaupunki järjestää samaa ajanvarausperiaatetta noudattaen influenssarokotuksia pääterveysasemalla kahtena lauantaina marraskuun lopulla. Tuolloin rokotuksista vastaa paikan päällä usea hoitaja, ja sisälle pääterveysasemalle otetaan kerralla ainoastaan rajattu määrä rokotettavia.

MAKSUTTOMAAN influenssarokotukseen ovat oikeutettuja muun muassa kaikki 65 vuotta täyttäneet sekä sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat.

Esimerkiksi influenssakaudella 2018–2019 Loimaalla rokotettiin noin puolet 65 vuotta täyttäneistä, mikä vastasi valtakunnallista kattavuutta.

Vs. apulaisosastonhoitaja Mari-Kaisa Heikkinen arvelee, että influenssarokotusten kattavuus saattaa jopa kasvaa koronapandemian myötä, jotta vältyttäisiin tilanteelta, jossa ihminen sairastaisi sekä influenssan että koronaviruksen samaan aikaan.

Lintula korostaa influenssarokotuksen tärkeyttä päällekkäisten tautien välttämiseksi, vaikka influenssarokotus ei annakaan suojaa koronavirukselta.

Loimaan pääterveysasemalla on jo rokotettu muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökuntaa sekä potilaita. Influenssarokotukset jatkuvat vuoden vaihteen yli. Kaupungilla on rokotteita tällä hetkellä noin tuhat, ja lisää tilataan.

Terveysasemalta toivotaan, että rokotuspaikalle saavutaan juuri ilmoitetulla ajalla. Näin pystytään huomioimaan muun muassa turvavälit ja välttämään kokoontumisia.

FAKTA

Influenssarokotuksen varaaminen

Loimaan kaupungin verkkosivujen kautta osoitteesta https://sote.easiointi.fi/fi/web/loimaa-te . Tunnistautuminen onnistuu muun muassa verkkopankkitunnuksilla.

Puhelimitse numerosta 027612020. Käytössä on takaisinsoittojärjestelmä. Influenssarokotuksille on oma näppäinvaihtoehtonsa.

Rokotuksia järjestetään kaikilla terveysasemilla, myös Oripäässä.

Lisäksi pääterveysasemalla järjestetään rokotuksia ajanvarauksella kahtena lauantaina 21. ja 28. marraskuuta.