Kaupunki ei korjaa vaan pyrkii eroon kaupungintalosta

0
Kauppalankadulla sijaitsevan kaupungintalon henkilökunta on siirtynyt pääosin Ylistaronkadulle ja Alastaron entisen kunnantalon tiloihin.

LOIMAA Torin vieressä sijaitsevaa entistä Loimaan kaupungintaloa ei lähdetä enää peruskorjaamaan, vaan kaupunki luopuu sen käytöstä. Seuraavaksi kaupunki aikoo asettaa sekä kaupungintalon että Hirvikosken entisen kunnantalon myyntiin.

Asiasta päätti kaupunginhallitus, jonka puheenjohtaja Teija Ek-Marjamäki (kesk.) perustelee, että kaupungintalon muuttaminen moderniksi ja terveeksi tilaksi olisi ollut liian kallista.

Kaupunginjohtaja Jari Rantala kertoo kaupungintalon remontin kustannusarvion liikkuneen 4–6 miljoonan euron mittaluokassa.

– Peruskorjaaminen ei olisi ollut järkevää.

Hallitus on jo aiemmin päättänyt, ettei Hirvikosken kunnantaloa peruskorjata (LL 28.3.2019).

KAUPUNGINJOHTAJA perustelee kaupungintalosta ja Hirvikosken kunnantalosta luopumista sillä, että molemmat rakennukset ovat jo käytännössä tyhjillään, eikä kaupungilla ole niille käyttöä.

Rantala ei ota kantaa siihen, millaista myyntihintaa kaupunki odottaa rakennuksista eikä siihen, millaisella aikataululla kohteet saadaan myyntiin. Hän toteaa, ettei kohteita ole kovin helppoa saada kaupaksi.

– Minulla ei ole tiedossa, että kukaan hamuaisi kaupungintaloa.

Ek-Marjamäki muistuttaa, että kaupunginhallitus päättää aikanaan vielä erikseen molempien kiinteistöjen myyntiehdoista.

SEKÄ Hirvikosken kunnantalo että kaupungintalo ovat suojeltuja rakennuksia.

Rantala sanoo, että kaupungintaloa yritetään aluksi myydä sen nykyisellä yleisten rakennusten kaavamerkinnällä sekä suojelumerkinnällä varustettuna. Vaihtoehtona kaupunki selvittää ja ratkaisee asemakaavan muutoksella rakennuksen käyttövaihtoehdot asuin-, liike- tai muuhun käyttöön, minkä jälkeen myyntiä tai vuokrausta kokeillaan uudelleen.

Kaupunginjohtaja huomauttaa, että kaupungintalon suojelumerkintä on kaavaan sidottu. Hänen mukaansa kaupungintalon purkaminen ja uudisrakennuksen rakentaminen edellyttäisivät kaavamuutosta ja asian huomioimista rakennuslupavaiheessa.

– Kaupungintalon purkaminen ei ole kovin helppoa, mutta se ei ole mahdotonta, hän miettii ja toteaa, että suojelumerkinnästä on myös valtion viranomaisilla sanansa sanottavana.

KAUPUNGINTALON ja Hirvikosken kunnantalon kohtalot ovat olleet esillä pitkään niissä ilmenneiden sisäilmaongelmien takia.

Esimerkiksi kaupungintalon henkilöstö on siirtynyt pääosin niin sanotulle Krottikoululle eli Ylistaronkadulle sekä Alastaron entisen kunnantalon tiloihin.

Ylistaronkatu 36 toimii tällä hetkellä Loimaan kaupungintalona. Teija Ek-Marjamäki muistuttaa, että kaupunki osti tilan väistötiloiksi toistaiseksi. Hänen mukaansa kaupunki ei ole hakemassa muuta vaihtoehtoa kaupungintalon tiloiksi ainakaan lähiaikoina.