Kaupunki kustantaa puhtaat neulat narkomaaneille

0
Loimaan perusterveydenhuoltoon kuuluva päihdeyksikkö alkaa jakaa tiistaisin puhtaita neuloja, ruiskuja ja kondomeja narkomaaneille. Toiminnan tarkoitus on ennaltaehkäistä päihteisiin liittyviä sairauksia ja tuoda päihdeyksikön toimintaa tutuksi. Kuva: Katriina Reijonen

LOIMAAN kaupungin päihdeyksikkö alkaa jakaa tiistaista eteenpäin viikoittain puhtaita neuloja, ruiskuja ja kondomeja huumeiden käyttäjille. Jako tapahtuu pääterveysaseman takana päihdeyksikön tiloissa tiistaisin kello 15–17.
Puhtaita neuloja saa käytettyjä neuloja vastaan, kuitenkin enintään 30 kappaletta kerrallaan. Vaihtoperiaatteella pyritään saamaan käytetyt neulat pois sellaisista paikoista, joihin ne eivät kuulu.
Psykiatriset sairaanhoitajat Anna Tonder ja Maija Haapala kertovat loimaalaisten narkomaanien käyneen aiemmin Turussa vaihtamassa neuloja tai ostaneen niitä apteekista.
He arvelevat osan jatkavan Turussa käymistä, vaikka palvelua onkin mahdollista käyttää anonyymisti ja sitä on Loimaalle kovasti toivottu.

Päihdeyksikön asiakasmäärät tekevät aaltoliikettä. Tällä hetkellä palveluiden piirissä on yhteensä nelisenkymmentä huumeiden käyttäjää. Sairaanhoitajat eivät kuitenkaan tämän luvun valossa lähde veikkaamaan, paljonko Loimaalla on narkomaaneja, saatikka sitä, moniko heistä käyttää suonensisäisiä aineita.
– Ihmiset pystyvät todella pitkälle salaamaan huumeiden käyttönsä. Apua haetaan vasta sitten, kun elämä on jo todella huonolla tolalla, Tonder ja Haapala kuvailevat.
Hoitoon hakeutumisen kynnyksen toivotaan ajan ja mukaan annettavan esitteen myötä madaltuvan, mutta palveluita ei aiota tuputtaa kenellekään.
– Emme me ala rekrytointipuheita pitää, jollei asiakas ala itse kysellä palveluista, Haapala lupaa.
Neulanvaihtopisteen kysyntää on palvelun alkumetreillä vaikea ennustaa, mutta viisi henkilöä tuntuisi jo hyvältä saavutukselta.
Tonder ja Haapala arvelevat aiheen herättävän keskustelua. He haluavat kuitenkin muistuttaa, että päihdeyksikkö on toiminut pääterveysaseman yhteydessä jo vuosia eikä ongelmia ole tähän mennessäkään ollut.
– Täällä on käynyt ihmisiä päivittäin hakemassa lääkkeitänsä ja muutenkin tietynlaista liikehdintää on jo ollut. Neulanvaihtopiste on tässä vain yhtenä arki-iltana, Haapala vertaa.
– Me näemme tämän asian positiivisena kehityksenä, Tonder toteaa.

Yhden neulan hankinta maksaa terveydenhuollolle 0,01 euroa eli yhden sentin. Ruisku puolestaan maksaa neljä senttiä. Kustannuserä on pieni siihen nähden, millainen säästö tartuntatauteja ennaltaehkäisevällä, puhtaiden välineiden tarjoamisella voi olla.
Esimerkiksi veriteitse tarttuva hepatiitti C saattaa aiheuttaa kroonistuessaan maksakirroosia tai -syöpää. 43 prosenttia infektion saaneista on käyttänyt pistoshuumeita.
Hepatiitti C:tä aletaan hoitaa Loimaalla uudella hoitomenetelmällä, joka aiemmasta poiketen ei edellytä päihteettömyyttä eikä aiheuta merkittäviä haittavaikutuksia.

Neulanvaihtopiste on tullut jäädäkseen, mutta palvelua tullaan varmasti vielä hiomaan.
– Käytännön myötä meillekin alkaa selkiytyä, mitä asiakkaat tarvitsevat. Tähän mennessä olemme jo haastatelleet asiakkaitamme, minkä kokoisia neuloja tai ruiskuja olisi järkevää jakaa ja mitä muuta siinä sivussa. Asiakkaat ovat olleet mukana jo perustamisvaiheessa, Haapala kertoo.
Neulanvaihtopisteen yhteydessä on mahdollista pyytää esimerkiksi laboratoriolähetettä, mutta tällöin ei voida toimia enää nimettömästi. Myös hoitoon hakeutuminen edellyttää henkilötietojen antamista.
Hoitoon pääsee tällä hetkellä jonottamatta. Se on Haapalan ja Tonderin mukaan hyvä asia, joskin voi sisältää myös kääntöpuolen.
– Meillä oli tosi pitkään jonoa. Liekö korona-ajan vaikutusta, että hoitoon ei hakeuduta, Haapala miettii.
– Nyt olemme täysmiehitettyjä, pitkään meillä oli henkilöstövajetta, hän vielä lisää.
Vaikka neulanvaihtopisteeltä ei olekaan mahdollista astella suoraan hoitajien vastaanotolle, päihdeyksikössä on käytössä päivystysaika arkisin kello 9–10. Tällöin hoitokontaktin voi saada heti.