Koronapandemia lähestyy leviämisvaihetta

0

VARSINAIS-SUOMI Koronapandemia kiihtyy Varsinais-Suomessa nopeasti. Virus leviää tällä hetkellä eniten omasta perhe- ja lähipiiristä. Lisäksi erityisesti Turun kouluissa sekä toisen asteen oppilaitoksissa on runsaasti tartuntoja ja altistumisia.

– Koronavirus leviää alueellamme hyvin huolestuttavaa vauhtia. Viimeistään nyt meidän kaikkien on osaltamme muistettava vastuullinen toiminta arjessa, jotta saamme estettyä tartuntoja. Haluamme varmasti viettää vuodenvaihteen lomat mahdollisimman normaaliin tapaan. Siksi nyt on aika noudattaa turvallisia etäisyyksiä ja pysytellä pienistäkin oireista kotona sekä hakeutua tarvittaessa koronatestiin, alueellisen koronapandemiatyöryhmän puheenjohtaja Mikko Pietilä sanoo.

Varsinais-Suomi on edelleen koronapandemian kiihtymisvaiheessa mutta lähestyy leviämisvaihetta. Alueellinen koronapandemiaryhmä arvioi vaiheen kolmiportaisella asteikolla viikoittain.

Todetuista koronatapauksista pystytään maakunnan alueella selvittämään yli 70 prosenttia.

Koronatilanne on eri kunnissa hyvin erilainen. Suurimmissa kaupungeissa tapauksia on selvästi enemmän kuin pienissä kunnissa. Varsinais-Suomen alueellinen koronapandemiaryhmä kannustaa kuntia tekemään päätöksiä maskien käytöstä kunnan epidemiologisen tilanteen mukaisesti.

– Osassa Turun peruskouluja tartuntoja ja altistumisia on hyvin runsaasti. Muualla maakunnassa oppilaitoksissa ei toistaiseksi ole ollut yhtä suuria ongelmia. On kuitenkin tyypillistä, että leviäminen alkaa nimenomaan suuremmista kaupungeista, Pietilä sanoo.

SAIRAALAHOIDON tarve on viime viikkoina lisääntynyt. Tyksin sairaaloissa oli tiistaina hoidossa yhdeksän koronapotilasta.

– Koronatapausmäärät ja sairauden ilmaantuvuusluku ovat kasvaneet merkittävästi kahdessa viikossa. Varsinais-Suomen ilmaantuvuusluku on kaksinkertaistunut verrattuna aiempaan tarkastelujaksoon, Tyksin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala kertoo.