Pemamek Loimaan yritysverokärjessä – Katso kaupungin top 20 -lista

0
Arkistokuva. Riikka Hunsa työpaikallaan ohjelmistosuunnittelijana hitsaus- ja tuotantoautomaatiota raskaalle metalliteollisuudelle valmistavassa Pemamekissa vuonna 2019. Kuva: Eero Saarikoski.

Pemamek oli omassa sarjassaan loimaalaisten yritysten veronmaksajana vuonna 2019. Raskaan hitsaus- ja tuotantoautomaatiolaitteiden valmistaja teki lähes 10 miljoonan euron tuloksen, josta se maksoi veroja lähes 2 miljoonaa euroa.

Loimaan listan kakkosena on Vallox, jonka tulos ja verot ovat noin puolet Pemamekin luvuista.

Vuosi 2019 oli hyvä Pemamekille. Se teki nousukauden suurinta liikevaihtoa ja -tulosta. Myös henkilöstön määrä kasvoi.

Yritys sai myös uuden toimitusjohtajan, kun Juha Mäkitalo aloitti yhtiön johdossa toukokuussa. Tänä vuonna yritys viettää 50. toimintavuottaan.

Pemamekin veronalainen tulo vuonna 2018 oli 8,3 miljoonaa euroa. Yritys maksoi silloin veroja lähes 1,7 miljoonaa euroa.

Loimaan yritysverolistan nousijoita ovat K. Mylen Oy ja Luonnonkivi Palin Oy. K . Mylen Oy on Loimaan K-Raudan taustalla oleva yritys. Luonnonkivi Palin on kasvanut viime vuosina isoin harppauksin.

Yritys myy kivituotteitaan asennusliikkeille, kunnille, viheraluerakentajille, rakennusyhtiöille ja myös yksityisasiakkaille.

10 suurinta loimaalaisyritystä teki yhdessä 5,4 miljoonan euron veropotin vuonna 2019. Vuotta aiemmin potin koko oli miljoonan isompi. Silloin Vallox, Domus ja Dinolift näyttivät selvästi isompaa tulosta.

POLTTOAINEYHTIÖ Neste nousi ylivoimaisesti suurimmaksi yhteisöverojen maksajaksi Suomessa vuonna 2019, kertovat verottajan tiistaina julkistamat tilastot.

Neste maksoi yhteisöveroja noin 228 miljoonaa euroa. Yli puolet verosta maksoi Neste Renewable Fuels eli Nesteen uusiutuvien polttoaineiden yhtiö, jonka yhteisövero kohosi 118 miljoonaan euroon. Neste Oyj maksoi 108 miljoonaan.

Seuraavaksi suurimpia yhteisöveron maksajia olivat lääkeyhtiö Bayer 141 miljoonaa, OP-ryhmä 140 miljoonaa ja metsäyhtiö UPM yli 130 miljoonaa.

Yhteisöveron verokertymä oli vuonna 2019 Suomessa 5,8 miljardia euroa. Siinä oli laskua edellisvuodesta 1,5 prosenttia.

 

Yhteisövero

  • Yhteisövero peritään yrityksen tuloksesta.
  • Yhteisöveroa maksavia yhteisöjä ovat osakeyhtiöt, osuuskunnat sekä tietyin edellytyksin liikelaitokset, julkisyhteisöt, yhdistykset, laitokset, säätiöt ja asunto-osakeyhtiöt.
  • Yhteisövero on Suomessa 20 prosenttia.
  • Suurin osa veroista menee valtiolle, lähes 70 prosenttia. Loppupotista kunnille kertyy veroja sen mukaan, kuinka paljon kunnan alueella on työpaikkoja.
  • Yritysten maksamat verot valtiolle ja kunnille olivat vuonna 2018 5,9 miljardia euroa, jossa on lisäystä 255 miljoonaa vuodesta 2017.