VARSINAIS-SUOMEN koronapandemiaryhmä suosittaa, että toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa siirrytään etäopetukseen kahdeksi viikoksi mahdollisimman pian, viimeistään maanantaista 9.11. alkaen. Suositus etäopetuksesta ei koske lukioita tässä vaiheessa.
Ryhmä toteaa, että päätökset oppilaitosten käytännöistä tehdään paikallisesti epidemiologisen tilanteen mukaan.
– Alamme nähdä etäopetuksen vaikutuksia koronan leviämiseen noin kahden viikon kuluttua voimaantulosta. On tärkeää huomioida riittävä väljyys kaikkien oppilaitosten opetustilanteissa, joita ei voida toteuttaa virtuaaliympäristössä. Maskia käyttämällä voidaan vähentää altistuksia opetuksessa ammatillisissa oppilaitoksissa, lukioissa ja kaikissa julkisissa tiloissa, sanoo johtajaylilääkäri Mikko Pietilä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä.
Opintoihin liittyvät harjoittelut voidaan toteuttaa suunnitellusti, kun huolehditaan turvallisista etäisyyksistä.

VARSINAIS-SUOMESSA noin puolet lokakuun tartunnoista todettiin alle 30-vuotiailla. Suurimman koronatartunnan saaneiden ryhmän muodostavat tällä hetkellä perhe- ja lähipiiritapaukset sekä niistä seuranneet jatkotartunnat muun muassa kouluissa.
Toisen asteen oppilaitoksiin on kahden viikon (19.10.–1.11.) ajalta liitetty ainakin 13 koronatartuntaa. Lisäksi vaihto-opiskelijoiden joukkoaltistumisessa on todettu 16 tartuntaa.
– Koronatilanne on muuttunut viikossa paljon ja tartunnat leviävät erityisesti nuorten keskuudessa. Käänne oli odotettavissa, mutta se tuli yllättävän nopeasti, arvioi Pietilä.

KORONAPANDEMIA on kiihtynyt Varsinais-Suomessa nopeasti, ja koronavirustaudin ilmaantuvuudessa on tapahtunut selvä nousu sairaanhoitopiirin alueella.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ilmoittama ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohden nousi merkittävästi vertailuajankohdasta (20.10. jolloin 31,4) ja on nyt kahden viikon (19.10–1.11.) ajalta 51,9.
Viime viikon aikana todettiin 174 uutta tartuntaa. Näistä 57 tapausta ilmaantui viikonlopun aikana.
Lisäksi sairaalahoidon tarve on lisääntynyt, ja Tyksissä on nyt seitsemän koronapotilasta hoidossa.
Uusia kuolemantapauksia ei ole ilmaantunut. Sairaanhoitopiirin alueella koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut 15 ihmistä koko pandemian aikana.

TÄLLÄ HETKELLÄ noin 76 prosenttia tapauksista pystytään jäljittämään. Maakunnan koronavirustapaukset keskittyvät erityisesti Turkuun, Saloon ja Raisioon.
Koronatyöryhmä on havainnut, että koronatesteihin ei enää hakeuduta yhtä herkästi kuin alkusyksyllä.
– Hyvin huolestuttavaa on, että lieväoireisena on liikuttu työpaikoilla ja oppilaitoksissa. Tämä on osaltaan mahdollistanut koronaviruksen nopeaa leviämistä. On meistä kaikista itsestämme kiinni, millaiseksi tuleva talvi koronarajoitusten suhteen muodostuu. Koronatestiin on edelleen mentävä, jos oireita ilmaantuu, kertoo Pietilä.