Asukkaat ovat kyllästyneet nuorten ralliin asema-aukiolla

0
Lounais-Suomen poliisi ja Loimaan nuorisotyö järjestivät perjantai-iltana keskustelutilaisuuden nuorille ja lähistön asukkaille nuorisotalon pihalla. Ylikonstaapeli Outi Leppäjoki esitti, että vastaisuudessakin nuoret voivat kokoontua asema-aukiolle, mutta metelöinnin tulee loppua kello 23:n mennessä.

LOIMAA Ylikonstaapeli Outi Leppäjoki myöntää, että nuoria täytyy käydä rauhoittelemassa Loimaan asema-aukiolla vähintään kerran joka työvuorossa, ja yleensä käyntejä kertyy useampiakin. Etenkin viimeisen puolen vuoden aikana meno on vain kiihtynyt, ja asukkaiden sekä nuorten välinen kitka lisääntynyt.

Tilannetta rauhoittaakseen Lounais-Suomen poliisi ja Loimaan nuorisotyö järjestivät perjantai-iltana yhteisen keskustelutilaisuuden nuorille ja alueen asukkaille.

– Me emme haluaisi lähteä sakotuslinjalle, ja siksi kokeilemme nyt tällaista, Leppäjoki taustoitti.

Nuoria saapuikin paikalle lähes 20 autokunnallista, ja myös lähiseudun asukkaita osallistui kymmenkunta. Keskustelu sujui hyvässä hengessä: nuoret kertoivat kaipaavansa paikkaa, jossa voisi kokoontua rauhassa, kun taas asukkaat haluavat nukkua yönsä rauhassa.

LÄHISTÖLLÄ asuva, teini-ikäisten lasten äiti Hannaleena Mäkinen sanoi ymmärtävänsä oikein hyvin nuorten tarvetta kokoontua. Kokemuksesta hän myös tiesi, ettei nuorille auta heristellä keppiä, ja hän toivoikin, että poliisin kokeilema uudenlainen lähestymistapa auttaisi. Mäkinen kertoi olevansa herkkäuninen, ja siksi öiset tööttäilyt ja valojen välkyttelyt häiritsevät häntä. Lisäksi ajelua ja meteliä on hänen mukaansa joskus arkipäivinäkin, etenkin kesäisin.

– Nykyään on jollain jopa megafoni, jolla huudellaan toisille.

Marraskuussa aseman lähelle muuttanut asukas puolestaan totesi, ettei hyviä yöunia ole muuton jälkeen tullut kuin muutama.

– Yhtenäkin yönä, kun poliisit poistuivat paikalta puoli kymmeneltä, ralli jatkui aamuviiteen saakka, hän päivitteli.

Toinen asemanaukion vieressä omakotitalossa asuva harmitteli puolestaan roskien määrää.

– Minua ei niinkään se popin jumputus häiritse, mutta vaimo hermostuu roskaamisesta, koska ne kulkeutuvat sillan alta meidän tontillemme.

PAIKALLE saapuneet Kamilla Toivonen ja Matias Ojala olivat sitä mieltä, että he haluavat jatkossakin kokoontua asemanaukiolla, koska muutakaan paikkaa ei ole.

– Nyt kun baarit ovat koronan takia kiinni, pakko sitä aikaa on jotenkin tappaa, Ojala pohti ja huomautti, että jokainen keskustaan muuttava tietää, että siellä on meteliä.

Toivonen puolestaan epäili tilaisuuden herättävän nuorissa enemmänkin ennakkoluuloja.

– Mieluummin ne, joita meteli häiritsee, voisivat tulla sanomaan sen suoraan meille. Silloin kunnioittaisimme hänen pyyntöään mielellään, sekä Toivonen että Ojala tuumivat.

YLIKONSTAAPELI Leppäjoki ymmärsi korona-ajan turhauttavan nuoria ja myös sen, että jossain heidän on toisiaan tavattava. Poliisilla ei ollut kuitenkaan vastausta siihen, mikä olisi parempi paikka kokoontua kuin asema-aukio.

Kompromissiksi Leppäjoki esitti, että tulevaisuudessa popin soittaminen ja muun metelin pitäminen on loputtava yhteentoista mennessä illalla.

– Emme todellakaan haluaisi lähteä jakamaan niitä sakkoja, mutta jos kello 23:n jälkeen ei ole asiallista käytöstä, joudumme puuttumaan tilanteeseen rankemmalla kädellä, hän evästi nuoria.