Etäjoulupukki parkkeerasi keilahallin pihalle

0
Pertti Mörsky ja hänen taiteilemansa Petteri Punakuono ovat nostattaneet joulutunnelmaa jo kahtena vuonna. Viime jouluna poro parkkeerasi Loimaan Keilahallin pihalle. Kuva: Sampsa Hakala


LOIMAA Taiteellinen monitoimimies, maalari ja hinausautoyrittäjä Pertti Mörsky teki korona-ajan jouluun sopivan Petteri Punakuono -veistoksen. Kokonaisuuteen kuuluu joulupukki, joka istuu reen kyydissä.
Ennen joulua Mörsky loi ihmisille juhlamieltä ajeluttamalla veistosta hinausautonsa lavalla Helsingissä ja Forssassa sekä kotikaupungissaan Loimaalla.
Mörskyn mukaan jouluinen tempaus sai kaikkialla ilahtuneen vastaanoton.
– Iloiset vilkutukset ja ahkera kuvaaminen antoivat palkinnon tämän teoksen tekemisestä. Helsingissä ajelimme Mannerheimintietä, ja viereen tuli ratikka, jonka kuljettaja ajoi hetken aikaa kanssamme samaa vauhtia, jotta matkustajilla oli aikaa nähdä teos ja ottaa siitä kuvia.
Loimaalainen hyvän joulumielen saattue oli informoinut viime lauantaisesta Helsingin reissustaan myös presidenttiä ja kävi pyörähtämässä Presidentinlinnan edessä. Tasavallan päämies ei ilmeisesti ollut paikalla mutta huomioi asian lähettämällä Mörskylle lämpimät kiitokset tempauksesta.

Veistoksen tekeminen ei ollut yhtäkkinen päähänpälkähdys.
– Tämä on ollut mielessäni jo aika kauan sillä ajatuksella, että kävisin päiväkotien pihoilla näyttämässä lapsille, että on se Petterikin olemassa. Joulupukkihan on täällä yleinen näky, mutta poroa näkyy harvemmin. Tänä korona-ajan jouluna tuli mieleen, että nyt se veistos pitää tehdä ja lähteä etäjoulupukkikierroksille, Mörsky
kertoo.
Hän on tehnyt pukin styroksista ja päällystänyt sen säänkestävällä lasikuitukankaalla. Maalauksen jälkeen hän vetäisi poron päälle vielä lakkakerroksen, jotta se varmasti kestää etelän ankarat joulusäät.
Mörskyn luottomiehet eli Jussi Mäkelä ja Markku Vihervirta auttoivat taiteilijaa teoksen luomisessa. Poron valjaatkin ovat paikallisesta pajasta eli Mellilän autoverhoilun tekemät.
Vanha rekikään ei matkannut taiteelliseen toimeensa kaukaa, sillä sen Mörsky kävi ostamassa Ypäjältä.
Kierroksilla reen kyydissä oli ihkaelävä ja makeisia lapsille jakanut pukki, joka kokonsa puolesta näytti aika lailla Mäkelän Jussilta.