Koronavuoden synkin aika kesti vain hetken Dinoliftillä

0
Dinoliftillä valmistettiin noin 800 henkilönostinta viime vuonna, ja ensi vuodesta odotetaan liikevaihdollisesti viime vuotta parempaa. Hiljattain yritykseen palkattu kokoonpanoasentaja Markus Simonen rasvasi nostimen puomiston ketjuja.

LOIMAA Poikkeuksellinen vuosi on päättymässä henkilönostimia valmistavalla Dinoliftillä myönteisissä tunnelmissa.

Vastatakseen markkinoiden kysyntään Dinoliftillä on palkattu kolmisenkymmentä henkeä lisää tuotantoon syksyn aikana. Henkilönostinten myynti on vilkastunut kesästä alkaen, ja etenkin Yhdysvaltojen markkinoille on viety koneita, mutta myös muihin päävientimaihin.

– Meillä on positiivisena haasteena, että ehdimme tekemään kaikki koneet, joita on myyty, operatiivinen johtaja Timo Knuutila summaa ja kertoo rekrytointien olevan yhä käynnissä.

Knuutila luonnehtii tilanteen näyttäneen huolestuttavalta keväällä koronapandemian iskiessä ensimmäisen kerran.

– Hetkeksi myynti pysähtyi täysin, ja tuotannon henkilöstöä lomautettiin huhti-kesäkuussa.

Hän huomauttaa, ettei komponenttipulan takia koneita olisi juuri paljoa enempää pystytty lähettämäänkään maailmalle keväällä, vaikka myynti olisi vetänyt. Dinoliftin pääasialliset komponenttitoimittajat sijaitsevat Saksassa ja Italiassa.

Pysähdys kesti kuitenkin vain lyhyen hetken, ja Dinoliftin myynti on elpynyt mitä pidemmälle syksyä kohti on tultu. Knuutilan mukaan tilannetta on tasoittanut rakentamisen jatkuminen, ja henkilönostimia on toimitettu konevuokraamoille niin kotimaahan kuin ulkomaille.

– Kauhuskenaariona oli vielä keväällä, miten rakennustoiminnalle käy.

Hän arvioi myös yksityisillä ihmisillä olleen keväällä aikaa kiinteistöjensä kunnostuksiin, kun monet muut aktiviteetit olivat pysähdyksissä.

Koronan aiheuttama shokki ei ole kokonaan ohi, mikä on ilmennyt syksylläkin komponenttitoimituksia koskevina riskeinä ja epävarmuutena. Knuutila havainnollistaa Dinoliftin avaintoimittajan toimineen vain noin 40 prosentin kapasiteetilla muun muassa koronan aiheuttamien karanteenitoimenpiteiden takia.

– Onneksi komponenttitoimittajat ovat pystyneet sopeutumaan.

Koronavuosi tulee jättämään jälkensä yrityksen liikevaihtoon, joka pienenee viime vuodesta. Knuutila luonnehtii mennyttä vuotta kuitenkin torjuntavoitoksi.

– Teemme ihan ok tuloksen, vaikka liikevaihto joustaa.

Ensi vuoden osalta Knuutila odottaa liikevaihdon kasvavan tuntuvasti viime vuotta paremmaksi, ja hän arvioi, että syksyllä rekrytoiduille uusille työntekijöille näyttäisi riittävän töitä ainakin ensi kesään saakka.

Hän perustelee arviotaan toisaalta kysynnällä, jota siirtyy kuluvalta vuodelta ensi vuodelle, toisaalta Dinoliftin uusilla tuotteilla, joilla on kysyntää etenkin vientimarkkinoilla.

Dinoliftillä suunnitellaan investointeja tuotantoon tulevan viiden vuoden aikana.

Knuutila huomauttaa, että yrityksellä on tuotantoa tällä hetkellä kolmessa toimipisteessä Raikkolassa, Kurittulassa ja Seppälässä, mikä ei ole ideaalitilanne.

– Meillä on halu päästä lähemmäksi sitä, että materiaali tulee sisälle toiseen päähän tehdasta ja valmiit nostimet lähtevät ulos toisesta päästä tehdasta.

Hän muistuttaa investointien riippuvan kysynnästä eli koneiden myynnistä.

 

Dinon henkilönostimille Avainlippu

LOIMAA Suomalaisen Työn Liitto on myöntänyt Dinoliftin henkilönostimille Avainlippu-tunnuksen osoituksena Suomessa valmistetusta tuotteesta.

– Haimme Avainlippu-merkkiä, koska suomalaisuus, ja siihen vahvasti liittyvät arvot, kuten luotettavuus ja vastuullisuus, ovat yrityksemme toiminnan keskiössä. Dino tunnetaan melko hyvin kotimaassa suomalaisena tekijänä, mutta tiedän, että suomalaisuuteen liittyvät arvot ovat erittäin tärkeitä viennissäkin, Dinoliftin toimitusjohtaja Karin Nars kertoo.

Merkki voidaan myöntää tuotteelle, joka on valmistettu Suomessa. Tuotteen kotimaisuusasteen on oltava vähintään 50 prosenttia.

Dinon henkilönostamia on valmistettu 45 vuoden ajan. Nostimia valmistetaan niin vuokraamoille kuin loppukäyttäjille.

 

Dinolift Oy

Valmistaa kevyitä henkilönostimia.

Liikevaihto oli noin 34 miljoonaa euroa viime vuonna.

Vienti muodostaa arviolta 85 prosenttia tuotannosta. Vientiä on noin 40 maahan, ja päävientikohteet ovat Saksa, Pohjoismaat ja Yhdysvallat.

Työllistää noin 200 työntekijää, joista 170 on omaa henkilöstöä.