Remontti pani sairaalan vastaanottotilat uuteen järjestykseen

0
Sairaalan lakkautetut leikkaustoiminnot antoivat tilaa muun muassa polikliiniselle kirurgialle eli pokille. Arja Salo-Sirkiä, Pauliina Pettersson, Bettina Klemelä ja Olli Vahalahti toivottavat asiakkaat tervetulleiksi uudistettuihin tiloihin.

LOIMAA Tyks Loimaan sairaalan remontoidut tilat A-osan toisessa kerroksessa luovutettiin sairaalan käyttöön. Tilat ovat olleet remontissa keväästä 2019 lähtien. Peruskorjaushanke aloitettiin purkutoimilla.

Kerros on ollut aiemmin leikkausosaston käytössä. Uusittuihin tiloihin sijoitetaan kirurgiset poliklinikat, naistentautien ja äitiyspoliklinikka, silmä- ja korvapoliklinikka, kuulonhuolto, tähystysyksikkö, polikliininen kirurgia eli poki, silmäinjektiot, neurologian poliklinikka, sydänpoliklinikka ja rasitusergometria.

Laitossiivous alkoi heti sen jälkeen, kun urakoitsija luovutti tilat. Muutto aloitetaan viikolla yksi, jolloin osa vastaanotoista toimii vanhoissa tiloissa alkuviikon ja loppuviikon uusissa tiloissa.

– Viikon kaksi aikana varmaankin kaikki muutot on saatu suoritettua ja toiminta voi alkaa, jollei muuton myötä tule mitään yllätyksiä, osastonhoitaja Pauliina Pettersson laskeskelee.

– Muuttoon tarvitaan teknisen huollon apua ja myös ulkopuolisia toimijoita esimerkiksi työpöytien, koneiden ja atk-yhteyksien puolesta. Muutoin hoitajat siirtävät vastaanoton tavarat uusiin tiloihin itse.

SANEERAUSHANKKEEN pääurakoitsijana toimi Tammelan tasorakennus Oy. Työt valmistuivat aikataulun mukaisesti, eikä hankkeen alkuperäinen kustannusarvio 3 591 300 euroa ylity.

Projektipäällikkö Elina Tirkkosen mukaan remontin myötä eteen tulevia yllätyksiä ei voi koskaan ennustaa. Kuluhallintaa täytyi tehdä läpi projektin, jotta budjetissa pysyttiin, mutta suunnitelmat eivät oleellisesti muuttuneet.

– Kilpailutuksen jälkeen ei pystytä tekemään ylimääräisiä muutoksia, Tirkkonen muistuttaa.

VARSINAIS-SUOMEN sairaanhoitopiirin toteuttaman remontin myötä lähes kaikki Tyks Loimaan sairaalan erikoislääkärivastaanotot ja niihin liittyvät hoitajavastaanotot löytyvät samasta kerroksesta. Syöpätautien- ja hematologian vastaanotot ja lääkehoitopoliklinikka jäävät kolmanteen kerrokseen.

– Remontin suunnittelun pohjana ollut potilaslähtöisyys, käytännössä ajateltu siis toiminnallisuutta ja tilojen käytännöllisyyttä. Tiloja on suunniteltu yhteistyössä sairaanhoitopiirin tekniikan ja huollon tulosalueen sekä sairaalan oman tilatyöryhmän kesken, koordinoiva ylihoitaja Arja Salo-Sirkiä kertoo.

– Hoitoa tai vastaanottoa ennakoivat toiminnot, kuten röntgen, laboratorio, ilmoittautuminen ja neuvonta, jäävät pääsisäänkäyntikerrokseen, ja vastaanotot sijaitsevat toisessa ja kolmannessa kerroksessa, mikä selkeyttää kulkua, Pettersson iloitsee.

Opasteita pyritään sijoittamaan riittävästi, jotta uudet tilat löytyvät helposti.

TILAUUDISTUKSEN myötä henkilöstö pääsee työskentelemään yhdessä ja samassa kerroksessa, jolloin toisten auttaminen ja työn jakaminen helpottuvat.

– Myös toisten yksiköiden tekemä työ avautuu eri tavalla. Yhteinen kahvihuone yhdistää meitä ja auttaa ymmärtämään kunkin arjen haasteita eri tavalla. Tietenkin nyt korona-aikana joudumme aikatauluttamaan kahvihuoneessa käyntejä eri yksiköiden välillä, osastonhoitaja Pettersson sanoo.

Hän kuvailee muutosta isoksi mutta odotetuksi.

– Koemme tämän positiivisena asiana lähisairaalan toiminnan jatkuvuuden kannalta. Koska muutokset ovat olleet viime aikoina enemmän toiminnan vähentämiseen liittyviä, tämä on hieno asia.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri on varannut investointisuunnitelmassaan vuodelle 2023 Loimaan sairaalaan 850 000 euroa tietokonetomografian hankintaan. Tietokonetomografia on radiologinen kuvantamismenetelmä, jolla tehdään viipalekuvauksia.

Perhepalvelut ja neuvolat sairaalaan?

LOIMAA Tyks Loimaan sairaalan ensimmäisestä kerroksesta toiseen kerrokseen siirtyvät poliklinikat jättävät jälkeensä tyhjiä tiloja. Myös akuutti kuntoutusosasto 2 sulkeutuu vuodenvaihteessa.

Akuutit kuntoutusosastot 1, 2 ja 3 ovat osa kaupungin terveyspalveluita, mutta tilat ovat Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin.

Loimaan kaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja Timo Hokkanen kertoo kaupungin tarkastelevan tyhjiä tiloja kokonaisuutena, jonka tavoitteena on perhekeskuspalveluiden siirtäminen aikanaan sairaalaan.

– Asia oli osaltaan mukana terveysasemaverkkoselvityksessä vuonna 2019, mutta sitten matkaan tuli vähän mutkia, jos näin voi sanoa. Taloussuunnitelmassa asia on ollut mukana useampana vuonna.

Hokkasen mukaan kaupunki ottaa poliklinikka- ja kuntoutusosaston tilat käyttöönsä joko niin, että tiloihin aletaan hyvin pian niiden vapautumisen jälkeen tuomaan kaupungin tuottamia palveluita tai niin, että tiloja muunnetaan ensin tarpeeseen sopivaksi.

– Vuokrasopimuksesta tullaan käymään neuvotteluita kokonaisuudessaan, Hokkanen kertoo ja muistuttaa, että vuokrasopimuksessa on kyse myös palveluista, ei vain tiloista.

Tilajärjestelyistä ei ole vielä selvää kuvaa, sillä tärkeitä asioita kuten terveysasemaverkko on vielä päätöksenteon rattaissa.

– Tämä on ketju erilaisia tehtäviä ja päätöksiä.