Kirkkovaltuusto esti Mellilän seurakuntatalon myymisen

0
Kirkkoherra Riku Laukkanen piti hartauden kirkkovaltuuston kokouksen aluksi. Valtuusto kokousti Kaupunginkirkon salissa, koska kirkkolaki ei tunne etäkokouksia.

LOIMAAN seurakunnan kirkkovaltuusto päätti vastoin kirkkoneuvoston esitystä, että Mellilän seurakuntataloa ei myydä. Kaupan hyväksymättä jättämistä esitti valtuutettu Hannu Kauti, mitä Jorma Saarinen kannatti.
Äänestyksessä kaupan hyväksymistä kannatti 14 valtuutettua ja sen hylkääminen sai taakseen 10 valtuutettua.
Myymisen kannalla olivat Aleksanteri Alanen, Jaana Boström, Teemu Heilala, Eliisa Jaatinen, Laura Jokela, Katariina Kojo, Pekka Mäkelä, Tarja Mäki-Punto-Ristanen, Kaarina Paavilainen, Veli Reunanen, Jorma Rinne, Paavo Sätilä, Heikki Vainio ja Margit Vehviläinen.
Myymistä vastustivat Heini-Sisko Borra, Tuula Hällfors-Laaksonen, Hannu Kauti, Kari Nummila, Jorma Saarinen, Orvokki Saarinen, Hanna Sohlman, Marjatta Sormunen-Mettälä, Ilkka Uusitalo ja Eija-Liisa Vikström.
Kiinteistön luovutus olisi vaatinut kirkkovaltuustossa vähintään kahden kolmasosan määräenemmistön eli 16 valtuutetun kannatuksen.
Esitetty kauppahinta oli 20 400 euroa, ja se perustui Kiertonet.fi-huutokauppapalvelun kautta tulleeseen korkeimpaan tarjoukseen. Korkeimman tarjouksen jätti Toni Salminen / Jst Tuotanto ay Loimaalta. Kaikkiaan huutoja oli 42 kappaletta.
Hannu Kauti perusteli vastaehdotustaan sanomalla, että esitetty kauppahinta on tavattoman edullinen.
– Ymmärrän toki, että myymällä seurakunta saisi kiinteistön käyttökulut pois vuosittaisista menoista. Talolla on kuitenkin käyttöä jonkin verran, ja kyläläisillä sellainen henki, että taloa tarvitaan. Seurakuntatalo on aikoinaan saatu rakennettua suurin ponnistuksin.
Jorma Saarinen komppasi Kautia toteamalla, että hinta on naurettava jo sitäkin taustaa vasten, että taloon tehtiin hiljattain 50 000 euroa maksanut keittiöremontti.
Eija-Liisa Vikströmin mukaan lähellä sijaitseva seurakuntatalo on melliläläisille merkityksellinen paikka ja sille voi tulla enemmän käyttöä, jos Mellilään tulee lisää asukkaita.
Myyntiä kannattaneen Tarja Mäki-Punto-Ristasen mielestä Mellilän seurakuntatalon käyttötilastot ovat surullisia ja seurakunnan on viisasta vähentää kiinteitä kustannuksia.
– Talon tiloja on tarjottu aktiivisesti, mutta ne eivät vaan houkuttele. Hinta on tämän hetken markkinahinta.
Talouspäällikkö Leena Välikangas havainnollisti käyttöastetta kertomalla, että Mellilän seurakuntatalossa on ollut toimintaa keskimäärin 4–6 tuntia viikossa.
Työpäällikkö Ari Lindell kertoi Mellilän seurakuntatalon vuotuisten käyttökulujen olevan 10 000–20 000 euroa.
– Kiinteistön käyttöaste ratkaisee sen tarpeen, eikä Mellilän seurakuntatalon suhteen ole näköpiirissä käytön kasvua. Tällaisten kiinteistöjen korjaukset eivät nosta niiden markkina-arvoa, ja julkisia rakennuksia on yhä enemmän myynnissä.

Valtuusto hyväksyi 3 700 neliön suuruisen määräalan myynnin Lukkarla-nimisestä kiinteistöstä, jolla sijaitsee entisen Metsämaan seurakunnan kanttorila. Kiinteistöllä on 1920-luvun lopussa rakennettu noin 70-neliöinen omakotitalo sekä pieni autotalli. Ostajina ovat Sari ja Matti Schwartz, ja kauppahinta on 27 000 euroa. Päätös menee vielä vahvistettavaksi kirkkohallituksen virastokollegiolle.