Opiskelijoiden etäilysuositukset jatkuvat, koululaisten maskisuositus laajeni

0
Yläkouluun suositellaan edelleen etäopetusta. Kuva: Pasi Salo

VARSINAIS-SUOMI Tiistaina kokoontunut Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä jatkoi lähes kaikkia aiempia suosituksiaan sunnuntaihin 24. tammikuuta saakka. Ainoastaan perusopetuksessa kaikki oppilaat voivat palata pulpetteihinsa. Lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten suositellaan jatkavan hybridiopetuksessa ja korkeakoulujen etänä.

– Välttämätön lähiopetus toisellakin asteella, esimerkiksi abiturienttien viimeiset kurssit ja ammatillisten opintojen käytännön työt, halutaan turvata, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.

Koordinaatiotyöryhmä laajensi myös maskisuositustaan.

– Maskin käyttöä suositellaan mahdollisuuksien mukaan harkitsemaan myös alakouluihin erityisesti hankalilla epidemia-alueilla. Kunnilla on luonnollisesti harkintavara näiden suositusten suhteen, Pietilä kertoo.

EPIDEMIATILANNE Varsinais-Suomessa on parantunut, mutta kehitystä on vaikea ennakoida. Koronan ilmaantuvuus on kahden viikon ajalta laskenut. Joulun jälkeen ilmaantuvuusluku oli 142 sataatuhatta ihmistä kohden, maanantaina 4. tammikuuta se oli 96. Maakunta on kuitenkin edelleen leviämisvaiheessa.

– Luvut ovat olleet laskusuunnassa. Toivomme tietenkin, että se olisi jatkuva trendi. Erilaisia epävarmuustekijöitä on kuitenkin niin paljon, että suosituksia ei ole varaa höllentää, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala arvioi.

Varsinais-Suomessa otettiin vuoden vaihteessa noin 30–35 prosenttia vähemmän koronavirustestejä kuin joulua edeltävänä aikana. Alentuneiden näytemäärien perusteella ei Rintalan mukaan ole mahdollisuutta tehdä päätelmää siitä, että tilanne olisi pysyvästi helpottumassa.