Koronarokotusten etenemisestä ei ole antaa tarkkoja päivämääriä

0
Terveydenhoitaja Wilhelmiina Tiiri antoi koronarokotteen laitoshuoltaja Taina Markkulalle. Tällä hetkellä Loimaalla annetaan Pfizer-Biontechin koronarokotetta.

LOIMAAN kaupungin terveydenhuolto saa 144 koronarokotetta viikossa tammikuun loppuun asti. Sen jälkeisistä rokotemääristä ei ole tietoa.
Viime viikolla alkaneet rokotukset ovat keskittyneet terveydenhuollon henkilökuntaan niin akuuteilla kuntoutusosastoilla, lääkärin vastaanotossa kuin palveluasumisessa. Ensi viikolla on tarkoitus päästä aloittamaan kotihoidon henkilökunnan rokotuksia.
Tähän mennessä 132 henkilökuntaan kuuluvaa on saanut koronarokotteen ensimmäisen kerran. Toinen rokoteannos annetaan kolmen viikon päästä ensimmäisestä pistoksesta.
Ylilääkäri Kirsi Jokinen kertoo, että uuden ohjeistuksen mukaisesti sairaanhoitopiirin lääkekeskus ei varastoi rokotteita toista rokotekertaa varten, vaan kaikki viikoittain saapuvat 144 annosta käytetään saman tien.
Todennäköisesti tammikuun lopussa kaupunki on saanut ensimmäiseen kertaan rokotettua ensimmäisen ryhmään eli sairaalan osastoille, lääkärin vastaanottoon ja palveluasumiseen lukeutuvan henkilökunnan. Esimerkiksi hammashuollon henkilökunta ei sisälly ensimmäisenä rokotettavien ryhmään.

Torstaina kaupunki pääsi aloittamaan tehostetun palveluasumisen asukkaiden rokotuksia Kartanonpuistossa.
– Kartanonpuistossa rokotuksen otti 48 asukasta ja 12 hoitajaa. Yksi asukas jätti rokotuksen ottamatta ja yhden asukkaan rokotus siirtyi, tartuntatautivastuuhoitaja Mari-Kaisa Heikkinen summaa.
Ensi viikolla kaupungin henkilökunta aloittaa rokotukset yksityisissä palveluasumisen yksiköissä. Rokotteen ottaminen on vapaaehtoista, ja hoitohenkilökunta kysyy rokotusluvan asukkaalta tai asukkaan omaisilta.

Ihmisiä kiinnostaa se, koska on heidän rokotevuoronsa, ja kaupungin terveydenhuolto saa aiheesta kyselyitä.
Tällä hetkellä terveydenhuollossa on harvoin, jos ollenkaan, antaa edes suuntaa-antavia päivämääriä. Suunnittelun suuri ongelma on siinä, ettei helmikuussa saatavista rokotemääristä ole toistaiseksi tietoa. Tämän hetkiset annokset menevät henkilökunnan ja palveluasumisen piirissä olevien rokottamiseen.
Heikkinen muistuttaa, että kaupunki saa koronarokotteita Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin lääkekeskuksesta, ja sairaanhoitopiiri jakaa rokotteita asukaslukuun suhteutettuna.
Kaupungin rokotusjärjestyksessä noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeita, ja Jokinen muistuttaa, ettei niistä poiketa.
Heikkisen mukaan paine on jo kova päästä aloittamaan kotona asuvien iäkkäiden 80-vuotiaiden ja sitä vanhempien henkilöiden rokotuksia. Mahdollisesti heidän rokotusvuoronsa koittaa helmikuussa.
Jokinen muistuttaa, että rokotuksia ei voida antaa kotona, lukuun ottamatta palveluasumisen piirissä asuvia. Toistaiseksi on avoinna se, miten kotona asuvien rokotukset hoidetaan.
Kaupungin henkilökunnasta osallistutaan viikoittain esimerkiksi sairaanhoitopiirin palavereihin, ja Jokinen odottaa, että muun muassa sieltä saataneen osviittaa rokotusten organisoinnista. Avoinna on niinkin konkreettisia asioita kuin se, miten seuraavana rokotevuorossa olevat ihmiset tavoitetaan.

Tällä hetkellä Loimaan koronavirustilanne on rauhallinen. Jokisen tiedossa ei ole, että Loimaalla olisi todettu uusia, muuntuneita versioita koronaviruksesta.

Rokote viimeistellään terveydenhuollossa lisäämällä siihen keittosuolaliuosta. Yhdestä rokotepullosta saa kuusi annosta.