Koronatestauksessa oli hiljaista vuodenvaihteen tienoilla

0
LL Arkisto

VARSINAIS-SUOMI Koronavirustartuntojen ilmaantuvuus laski Varsinais-Suomessa vuodenvaihteen vapaapäivien aikana selvästi. Uudenvuoden pitkän viikonlopun aikana uusia koronavirustartuntoja todettiin päivittäin noin 15–17, kun ennen joulua todettiin 20–70 virustartuntaa päivittäin. Syy tähän voi olla siinä, että koronavirustestejä tehtiin uudenvuoden tienoilla noin 200–300 päivässä, mikä on vain noin 15–40 prosenttia joulua edeltävien viikonloppupäivien testimääristä.

– Pyhien aikana koronatesteissä on käynyt selvästi vähemmän ihmisiä kuin arkena ennen joulua. Tästä syystä emme valitettavasti varmuudella tiedä tartuntojen todellista määrää Varsinais-Suomessa. On vaikea sanoa, eikö koronaan viittaavia oireita ihmisillä ole ollut vai eikö testeihin ole pyhinä hakeuduttu yhtä herkästi, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo.

KAHDEN VIIKON ilmaantuvuusluku Varsinais-Suomessa oli maanantaina 97,5. Vastaava luku 29.12. oli 142 vielä. Koronavirustapauksia on sairaanhoitopiirin alueella todettu nyt kaikkiaan 3 343. Tyksissä on sairaalahoidossa tällä hetkellä 14 potilasta koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi.

Tartuntoja tulee edelleen eniten samasta taloudesta ja omasta lähipiiristä. Lisäksi ulkomaanmatkoilta on todettu tartuntoja enenevästi. Uuden vuoden pyhinä esimerkiksi pelkästään Ruotsissa matkustaneilla todettiin kuusi uutta tartuntaa. Jokaista Turun kautta Suomeen saapuvaa informoidaan koronatesteihin hakeutumisesta ja karanteenissa pysymisestä.

– Koronatestiin tulee edelleen lähteä yhtä matalalla kynnyksellä kuin aiemminkin. Jo pienten, epätyypillisten oireiden, kuten päänsäryn, vatsaoireiden sekä kurkkukivun vuoksi tulee ilman muuta hakeutua testiin. Vuodenvaihteen lomien ja kokoontumisten todelliset vaikutukset koronaepidemian leviämiseen näemme vasta noin viikon kuluessa, Esa Rintala muistuttaa.

Aikoja koronatesteihin saa tällä hetkellä samalle päivälle.