Maskittomuus johtanut massa-altistuksiin Varsinais-Suomessa

0
Aluehallintovirasto harkitsee koronarajoitusten jatkamista vuodenvaihteen yli. Kuva: Riitta Salmi.

VARSINAIS-SUOMEN suositukset koronan leviämisen estämiseksi pysyvät voimassa aiemmin suunnitellusti 7. helmikuuta asti. Tiistaina kokoontunut koronakoordinaatioryhmä on huolissaan siitä, että maskeja ei kaikin osin käytetä suositusten mukaisesti.

Varsinais-Suomi on yhä leviämisvaiheessa. Tautitilanne ei mahdollista suositusten purkua miltään osin.

– Koronatapausmäärissä on viikkojen 2–3 vaihteessa ollut piikki. Jos tämänkaltaisia hypähdyksiä tulee enemmän, on trendi erittäin huolestuttava, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo.

Ilmaantuvuusluku Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella on noussut sadan tuntumaan. Vielä viikko sitten kahden viikon ilmaantuvuusluku sataatuhatta asukasta kohden oli 85,2. Myös positiivisten osuus testatuista on noussut.

Tyksissä oli tiistaina hoidettavana yhdeksän koronapotilasta.

MASSA-ALTISTUMISIA on tullut esiin maakunnan kouluissa. Perusopetuksessa eri kunnissa pelkästään viikolla kolme koronalle altistui noin 350 oppilasta. Nämä altistukset liittyvät 14 todettuun koronavirustartuntaan.

– Suuri altistusmäärä johtuu osin siitä, että maskeja ei ollut käytetty. Olen huolissani, että osa yläkoululaisista ja työikäisistä suhtautuu maskien käyttöön näin huolettomasti, Esa Rintala harmittelee.

Kansallisen suosituksen mukaisesti kaikki perusopetuksen oppilaat kuudensista luokista ylöspäin käyttäisivät maskia. Varsinais-Suomessa paikallinen suositus on, että epidemiologisesti hankalilla alueilla maskia käyttäisivät myös 4.–5.-luokkalaiset.

– Maskeilla suojautuminen on tarpeen aivan kaikissa tilanteissa, joissa kahden metrin turvaväliä ei voida pitää. Tämä on edellytys sille, että normaalitilanteeseen pystytään aikanaan palaamaan. Ei siis lipsuta nyt, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä kannustaa.

Massa-altistuksia ja tartuntaryppäitä on todettu myös hoivalaitoksissa, aikuisten kilpaurheilussa ja työpaikoilla. Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä muistuttaakin työnantajia, että valtakunnallinen etätyösuositus on edelleen voimassa.

VIIKOLLA KOLME Turun satamassa ja lentokentällä tehtiin liki 200 koronatestiä. Niissä ilmeni 12 koronatapausta. Maakunnassa kirjattiin yhteensä 26 ulkomailta tuotua tartuntaa. Edeltävällä viikolla testeissä ilmeni 36 ulkomaista tartuntaa.

Virusmuunnoksia on Varsinais-Suomessa tavattu kahdeksan kappaletta. Lisäksi kaksi epäilyä on vielä varmistamatta. Kaikilla kahdeksalla variantilla on yhteys ulkomaille.

Uudet muuntuneet koronavirusvariantit tarttuvat ja leviävät aiempaa koronavirusvarianttia nopeammin. THL suosittaa yli kahden metrin turvaväliä muihin ihmisiin: