Siunauskappelin saneeraukselle ja laajennukselle löydettiin tekijät

0
Siunauskappeli valmistui alun perin vuonna 1934. Nykyisen muotonsa se sai vuonna 1960 valmistuneessa laajennus- ja korjaushankkeessa. Korjaus- ja laajennushankkeessa on tarkoitus säilyttää vanhan osan materiaalit ja yksityiskohdat ja kunnioittaa rakennuksen kulttuurihistoriallista arvoa.

LOIMAA Kirkkoneuvosto valitsi keskiviikkona urakoitsijat kaupunginhautausmaan siunauskappelin saneeraukseen ja laajennukseen.

Rakennus- ja pääurakan suorittaa turkulainen Varpe Oy. Sähköurakoitsijaksi valittiin Far-Tec Oy, jolla on toimipisteet Loimaalla ja Huittisissa. Lvi-töitä ei urakoida, vaan loimaalainen Lvi-Koivusaari Oy tekee ne laskutusperusteisena.

Urakkatarjousten saaminen siunauskappelin saneeraukseen ja laajennukseen osoittautui aluksi hankalaksi. Ensimmäisiin määräaikoihin mennessä urakkatarjouksia ei tullut. Tarjousten jättöaikojen jatkamiset poikivat loppujen lopuksi neljä tarjousta sekä rakennus- ja pääurakasta että sähköurakasta. Lvi-urakasta saatiin vain yksi tarjous, mutta sen rakennustoimikunta hylkäsi.

Loimaan seurakunta on vaarannut siunauskappelin saneeraukseen ja laajennukseen tämän vuoden talousarvioon puolen miljoonan euron määrärahan.

– Saatujen tarjousten perusteella hanke pysyy talousarvion raameissa, seurakunnan työpäällikkö Ari Lindell sanoo.

– Urakkasopimuksiin on kirjattu, että työt alkavat maaliskuun alussa, ja valmista on heinäkuun loppuun mennessä. Tämä edellyttää, että kirkkohallitus hyväksyy vielä hankkeen ja melko nopeasti.

SUUNNITELMIEN mukaan kaupunginhautausmaan siunauskappelia laajennetaan pohjoiseen.

Laajennusosa on kooltaan 106 neliötä, kun rakennuksen nykyinen pinta-ala on 399 neliötä. Laajennukseen sijoitetaan uudet vainajien säilytystilat ja esteetön yleisö-wc, joka tulee sekä hautausmaan että kappelin vieraiden käyttöön. Esteettömyyttä parannetaan myös rakentamalla luiska pääsisäänkäynnin yhteyteen.

Laajennus toteutetaan säilyttäen nykyisen rakennuksen runkosyvyys, massoittelun periaate, kattomuoto ja julkisivujäsentelyn luonne. Laajennuksen julkisivumateriaalit toistavat säilyvän kappelin rakennustapaa.

Lämmitysjärjestelmää uudistetaan asentamalla käytössä olevan öljypolttoaineisen ilmalämmityksen rinnalle ilmalämpöpumput.

Arkkujen siirtoon kerrosten välillä käytettävä hissilaite poistetaan.