Suosituksia jatkettiin helmikuun ensimmäisen viikon loppuun

0

VARSINAIS-SUOMI Tiistaina 19. tammikuuta kokoontunut Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä jatkoi kaikkia aiempia suosituksiaan sunnuntaihin 7. helmikuuta saakka.
Tautitilanne alueella ei ole niin merkittävästi parantunut, että suosituksia voitaisiin purkaa. Lisäksi koronaviruksen variantti aiheuttaa huolta.
– Varsinais-Suomi on pääkaupunkiseudun jälkeen pahimmassa koronatilanteessa, ja maakunta on edelleen leviämisvaiheessa. Vaikka ilmaantuvuusluku on pysytellyt viimeviikkoina alle sadan, Tyksin potilasmäärät ovat vuodenvaihteen jälkeen jääneet koholle, sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala toteaa.

TYKSISSÄ oli tiistaina hoidettavana yhdeksän koronapotilasta. Koronatapausten ilmaantuvuusluku on alkuvuonna laskenut Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella. Maanantaina 18. tammikuuta se oli 85,2 sataatuhatta asukasta kohden.
Varsinais-Suomen koronatestausmäärät ovat nousseet, mutta eivät ole vieläkään joulua edeltävällä tasolla. Positiivisten osuus testatuista on tällä hetkellä 3,0 prosenttia. Tartuntalähteistä saadaan selvitettyä 76 prosenttia, mikä osoittaa, että kunnissa tartuntojen jäljitys onnistuu hyvin.
Koronakoordinaatioryhmä vetoaa kansalaisiin, jotta kaikki noudattaisivat edelleen tarkasti suosituksia. Ryhmä kertoo, että suositusten purkuun tehdään alustavia suunnitelmia, ja pohtii, miten ja missä järjestyksessä rajoituksia voidaan helpottaa sitten, kun epidemiatilanne sen sallii.

MAAKUNNAN kouluissa on viimeisen kahden viikon aikana ollut joukkoaltistumisia ja tartuntoja. Lisäksi monissa työpaikoissa on todettu ryppäitä. Muissakin kuin sote-alan työpaikoissa on ilmennyt edeltäviä viikkoja enemmän tartuntoja.
Koronaryhmä painottaa maskisuositusten noudattamista ja turvavälien pitämisen tärkeyttä.
– Turvavälejä tulee pystyä noudattamaan aivan kaikessa harrastustoiminnassa, niin ulkona kuin sisälläkin, Esa Rintala korostaa.
Maskisuositus laajeni 12. tammikuuta siten, että kaikki yli 12-vuotiaat käyttäisivät maskia myös koulun ulkopuolisissa kanssakäymisissä, joissa turvavälejä ei ole mahdollista pitää. Jo aiemmin ryhmä suositteli maskin käyttöä harkittavaksi alakoulujen 4.–5.- luokkalaisille erityisesti hankalilla epidemia-alueilla.
Ryhmä korostaa myös, että kaikissa asiakaspalvelutilanteissa tulisi käyttää maskia. Tämä suositus koskee myös ulkotiloissa tapahtuvaa asiakaspalvelua.

ULKOMAILTA tuotujen tartuntojen määrä on pysynyt Varsinais-Suomessa koholla.
– Viikolla kaksi testeissä ilmeni 36 ulkomailta tuotua tartuntaa. Kaikkiaan Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella on todettu seitsemän koronaviruksen muunnosta. Rajojen ulkopuolelta tuodut tartunnat ovat merkittävä epidemian moottori, ja varianttien myötä epidemian laajenemisen uhka on suuri, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.
Turun lukuja nostavat rajatestausten yhteydessä ilmi tulleet koronatapaukset, vaikka testatut eivät ole jääneet Turkuun tai ole kirjoilla kunnassa.
– Lähipiiristä ja samasta taloudesta saatujen tartuntojen määrät sen sijaan ovat lievässä laskusuunnassa, Esa Rintala kertoo.

MAANANTAIHIN 18. tammikuuta mennessä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin työterveyshuolto oli antanut koronarokotteen noin 2 000 terveydenhuollon ammattilaiselle.
Varsinais-Suomen kunnat ovat raportoineet sairaanhoitopiirille tähän mennessä antaneensa yhteensä noin 3 500 koronarokotetta. Tiedot raportoidaan kootusti THL:n rokotusrekisteriin.