Avantouimari ei pelkää kylmää tai löylyjutustelua

0
Reino Viitanen ja Pekka Röppänen pulahtavat viileään veteen. Avannossa on aina kylmää, mutta ensimmäinen kastautuminen on pahin.

ORIPÄÄ/MYLLYKYLÄ Talvi on mahdollistanut pitkästä aikaa sesongin mukaiset harrasteet, mutta koronatilanne on harmillisesti evännyt osan hupimahdollisuuksista. Saviseudun avantosaunat eivät tarjoile totuttua lämpöä, sillä yleiset saunavuorot ovat käytännössä katsoen peruttu kaikkialla.

Oripään Lähteentuvalla avantoon ja saunaan pääsee, jos mökin varaa omiin nimiinsä. Myllylähteen avanto onkin pysynyt läpi talven auki paitsi uppopumpun myös innokkaiden uimareiden polskinnan ansiosta.

Avantouimarit vannovat kylmän veden ja kuuman saunan myötä havaittavien terveyshyötyjen nimiin.

Turkulainen Juho Raitanen , 21, on käynyt avannossa alakouluikäisestä saakka. Hän kaivelee muistiaan ensimmäisistä uintikerroista, mutta mieleen ei palaudu oikeastaan muuta kuin sen, että isä hänet mukaan houkutteli. Kun Raitaselta kysyy, kävikö hän kuitenkin uimassa jo heti ensimmäisellä kerralla, hän hiukan ihmettelee kysymystä.

– Tottakai! En tiedä, tottuuko kylmyyteen koskaan, mutta ainakin tietää, mitä odottaa. Niinä päivinä, kun käy avannossa, tulee parhaat unet. Minulla on ollut nivelten kanssa onnettomuuksia, niin on tämä lonkkaan ja nilkkoihin mielestäni auttanut ja vetreyttänyt lihaksia.

KYLÄN PUUHAMIEHIIN lukeutuva Jukka Tähkiö arvelee terveyshyötyjen olevan osittain uskon asia, mutta muistuttaa, ettei hyötyjä kannata kiistää, jos niitä kokee kylmästä vedestä ammentavansa.

Hän kuului itse pitkään siihen ihmisryhmään, johon toimittajakin vahvasti lukee itsensä. Avantoon, hyi, ei koskaan!

– Mutta ei koskaan kannata sanoa ”ei koskaan”, Tähkiö nauraa ja kertoo uteliaisuuden voittaneen ehdottomuuden joitakin vuosia sitten.

– Olisitpa kuullut, miten hiljaista saunassa oli, kun menin sinne! Ja kun menin ulos, kaikki tulivat perässä katsomaan, meinaanko oikeasti mennä avantoon.

Rohkeutensa (tai kyläläisten humoristisen naljailuhengen) vuoksi hän sai myllykyläläisten joulujuhlassa vuoden avantouimari -tittelin sekä pramean pinssin.

Vannoi sitten rannalla pysymisen tai lähteeseen pulahtamisen nimeen, sosiaalinen tapahtuma saunailta joka tapauksessa on. Normaaliaikana Lähteentuvan yleisen saunan lauteilla istuu niin oripääläisiä, loimaalaisia, pöytyäläisiä kuin säkyläläisiäkin. Eikä kaikkien asuinpaikoista ole edes varmuutta.

– Ei saunassa koskaan kysytä titteleitä tai mistä on. Kaikki sisään vain, Tähkiö kannustaa.

– Moni kiertää eri paikkoja, avantouinti on sellainen henkireikä.

MYLLYLÄHTEELLÄ on avantouitu ainakin 15–20 talven ajan. Aluksi avantoa pidettiin auki styrox-kannella, mutta kannella oli tapana jäätyä kiinni jääaukkoon. Nyt avannossa pulputtaa vettä kierrättävä pumppu.

Lähteen kupeessa on haastatteluhetkellä harjaa vaille valmis jääsauna. Hyinen löylyhuone on hyvä esimerkki siitä, millainen henki kylällä on. Sauna on rakennettu jäätiilistä yhteiseen käyttöön ja hullujen avantouimareiden, tai siis avantouintihullujen iloksi.

Viime talvi oli perin lauha. Myllylähteessä päästiin silloinkin uimaan ihan oikeaan avantoon, vaikka jäätä oli lähinnä riitteeksi, koska lampi jäätyy melko nopeasti. Jääkerroksesta ei koskaan tule kovin paksua, sillä lähteen virtaus ja silmäkkeistä nouseva neliasteinen vesi pitää jääkuoren alla vellovan vesimassan lämpimänä.