Hatsapuritirehtööri Haapasalo tuli kaupunkiin

0
Arvo Saario oli ensimmäisten joukossa jonossa, kun Ville Haapasalo avasi hatsapurikioskinsa Loimaalla. - Ihan Villen takia tulin, ja pitäähän tätä hatsapuriakin maistaa, Saario sanoi. Kuva: Sampsa Hakala

LOIMAA Ville Haapasalo käveli nälkäisenä nuorukaisena Leningradissa (nyk. Pietari) vuonna 1991, kun herkullinen tuoksu leijaili hänen sieraimiinsa. Hän lähti nuuskimaan, mistä tuoksu tulee ja päätyi nenänsä ohjaamana erään talon kellarihuoneistoon, jossa oli koolla joukko isoja miehiä. Hiljattain paikallisessa teatteriakatemiassa opinnot aloittanut Haapasalo huomasi, että tuoksu tuli leivistä, joita korstot olivat kokoontuneet syömään. Haapasalo ei vielä tuolloin puhunut kuin auttavaa venäjää, mutta sai kuin saikin ilmaistuksi, että oli kovasti nälkäinen ja halusi maistaa leipää.
– Paikka ei ollut mikään ravintola, ja miehet ihmettelivät, että mistä olin siihen yhtäkkiä tupsahtanut. Sain kuitenkin leipää, ja se maistui niin hyvältä, että menin seuraavana päivänä uudelleen. Vasta myöhemmin sain tietää, että kyseinen paikka oli Georgian mafian tukikohta. Leipä oli kuitenkin niin hyvää, että siellä tuli käytyä puolitoista vuotta lähes päivittäin.
Kellaripaikasta sattumalta löytynyt herkku oli Georgian kansallisruokaa hatsapuria. Hatsa tarkoittaa juustoa ja puri leipää.

HATSAPURI pälkähti näyttelijänä tunnetuksi tulleen Haapasalon mieleen viime keväänä, kun korona oli vienyt työt. Hän oli tuolloin kesämökillään Puumalassa ja keksi paikkakunnan toria katsellessaan, että siinä voisi olla hatsapurin mentävä markkinarako. Leipomisesta hänellä ei ollut mitään käsitystä, mutta se ei ollut oikeastaan edes hidaste.
– Löysin väitöskirjan leipomoiden kulurakenteesta ja aloin tutkailla liikeideaa sen pohjalta. Vaikutti toimivan, joten ryhdyin hommiin.
Pian Haapasalolla oli jo leipomotila ja hatsapurin tuoksu alkoi leijailla puumalalaisten toriasiakkaiden sieraimiin. Leipuriksi ryhtynyt näyttelijä kertoo myyneensä reilussa kahdessa kuukaudessa 25 000 hatsapuria.

BISNES on paisunut, ja nykyään Haapasalon hatsapurileipomo työllistää jo 40 henkeä. Näyttelijä-yrittäjän mukaan kyseessä on maailman suurin hatsapurileipomo, jonka toimintaa on ihmetelty Georgian uutisissakin jo monta kertaa.
– Hatsapurit esipaistetaan Puumalassa ja lämmitetään myyntipaikoilla. Meillä on nyt talvella käytössämme kolme myyntivaunua, jotka kiertävät ympäri Suomea. Keväällä lähdemme Lapin lumille yhdeksän vaunun voimin. Kesällä tuomme markkinoille lihaleivän, ja sen myötä henkilökunnan määrä on tarkoitus lisätä 60:een.
Haapasalon hatsapureja myydään tällä viikolla Loimaan K-Citymarketin pihalla. Ville Haapasalo pistäytyi paikkakunnalla tiistaina, kun hatsapurikioskin luukut avautuivat saviseutulaisille asiakkaille.
Hatsapuritirehtööri kertoo, että vehnätaikinan ja Suluguni-juuston muodostama perinneherkku ei ole mitään laihdutusruokaa vaan varsin täyttävä ape.
– Raaka-aineet painavat yhteensä 450 grammaa, mistä puolet on juustoa. Yhdestä hatsapurista riittää hyvin syötävää kahdelle henkilölle.
Loimaa ei ollut kuuluisalle leipurille uppo-outo paikka.
– Olen käynyt täällä joskus aiemminkin. Isäni suku on kotoisin Varsinais-Suomesta, ja kyllähän nämä maisemat ovat jotenkin tuttuja sitäkin kautta. Täällä on väljää ja tasaista ja ihmiset ovat rauhallisia.

LUKUISISSA venäläisissä ja suomalaisissa elokuvissa ja tv-tuotannoissa esiintynyt Haapasalo tunnetaan pipostaan, mutta hatsapureja myydessään hän on brändännyt päähänsä hatun.
– Tämähän on eräänlaista sirkusta, jonka pääosissa ovat hyvä ruoka ja positiivinen meininki.
Venäjän kokemuksistaan Et kuitenkaan usko… ja Et muuten tätäkään usko… -kirjoissa kertovalla Haapasalolla tuntuu olevan pohjaton tarina-arkku, josta löytyy hatsapurinkin terveysruuaksi kääntävä kertomus.
– Hyvä ruokahan luo hyvää mieltä, mikä sinänsä tekee terveydelle hyvää. On näissä hatsapurihommissa käynyt niinkin, että eräs 93-vuotias pääsi eroon rollaattoristaan, kun hän tykästyi niin paljon hatsapureihin, että söi niitä pari kolme kertaa viikossa. Ehkä hatsapurien rasva voiteli nivelet notkeiksi taas.