Historialliset yleisörokotukset alkoivat

0
Terveydenhoitaja Liisa Harjunmaa rokotti helmikuussa Anja Braggen, joka luotti siihen, että koronasta päästään. Pandemia-aika on ollut yksitoikkoista, kun jumpat ja kerhot ovat olleet tauolla ja jälkipolviin on pidetty yhteyttä pääasiassa puhelimella. LL ARKISTO 26.2.2021/ Kati Uusitalo

– Historialliselta tuntuu. Sanoinkin, että tämä on niin historiallinen tapahtuma, että varmaan päästään Loimaan Lehteen , Pentti Airo kertoi arvelleensa Maila Airolle .
Kulkutaudeista hänellä on kyllä henkilökohtaista kokemusta jo lapsuudesta sodan ajalta. Hän makasi silloin kuristustaudiksi sanotun sairauden kourissa kulkutautisairaalassa Kurittulassa. Tautiin menehtyi hänen muistinsa mukaan paljon lapsia.
– Kurkku aukaistiin ja hopeaputki meni tuosta, hän näyttää kaulaansa.

Loimaan kaupungin terveydenhuolto oli kutsunut 85-vuotiaita ja sitä vanhempia aakkosjärjestyksessä Tyksin Loimaan sairaalaan koronarokotukseen. Neljännen kerroksen tultiin käytävän toisesta päästä ja toisessa päässä odotettiin hetki, että kaikki oli kunnossa ja sitten sai lähteä kotiin.
Perjantai-aamulla kahdeksalta alkaneissa rokotuksissa oli käytössä 276 annosta Biontech Pfizer -yhtiön sekoitettavaa Comirnatu -rokotetta ja 55 annosta Modernan valmista rokotetta.
Vuorossa oli neljä rokotustiimiä. Yhdessä huoneessa Loimaan terveydenhuollon tartuntatautitiimin tartuntatautivastaava Mari-Kaisa Heikkinen ja terveydenhoitaja Wilhelmiina Tiiri sekoittivat tiuhaan tahtiin rokotepulloja ja vetivät rokottajille ruiskuja valmiiksi.

Rokotuksia totesivat kaikki odottaneensa.
– No, millai häntä ajattelis, Matti Aalto Alastarolta pohtii ja sanoo, että tarpeellinen on.
Uutisia on perheessä seurattu, mutta unia ei ole koronan vuoksi menetetty. Kotona on oltu, mitä nyt kaupassa on käyty.
– Pysyisi jälkikasvu vaan terveenä, Hilkka Aalto huolehtii.
– Jos lopulta pääsisi pois tuvasta, Eeva Arvonen toivoo ja Anja Bragge toteaa, että joka lajia on ollut koronan aikana mielessä, mutta ”kyl tästä päästään”.
Covid19-rokotus ei tuntunut kuulemma missään, mutta kun harmonikkamestari Paavo Grönroosille kerrottiin, että pistokohta voi pienesti särkeä ja myös pientä lämpöä voi nousta, niin hän huomasi huolehtia soittamisesta.
– Mahtaako haitata, jos soitan, jos meinaan tulee kipeäksi olkapää.
Soittaa sai kuulemma vaikka heti kotiin päästyä ja saunaankin mennä ja toimia muutenkin normaalisti.

Rokotus ei Airon pariskunnasta tuntunut oikein miltään – sen kuulemma vähän tunsi, kun rokkoaine virtasi sisään.
Rokotuksen jälkeen odotushuoneessa istuneet Antti Haltia ja Unto Aulasuo vitsailivat kyselleensä rokottajilta, että joko nämä olivat pistäneet.
Unto Aulasuo on saanut kulutettua lumihommilla aikaa koronan vallitessa.
– Onneksi niitä on nyt ollut tarpeeksi kotona ja huvilalla.
Erkki Aaltonen virnisteli, että kun tarttee niin taajaan rokotuksissa käydä. Edellisestä kerrasta on kuulemma 70 vuotta aikaa.
– Meneekö yhtä kauan seuraavaan, Pentti Airo kuittasi viereiseltä penkiltä.
Ei taida mennä. Jokainen rokotettava sai nimittäin mukaansa kortin, jossa oli päivämäärä ja aika rokotteen seuraavalle annokselle. Toukokuussa nähdään!