Hurrikaanille maraton-ottelusta voitto

0

Oulun Ettalle jäi kotiin vietäväksi ainoastaan yksi sarjapiste, kun se perjantaina hävisi Akaa-Volleylle 0-3 ja lauantaina Hurrikaanille 2-3 (25-16, 32-34, 25-23, 19-25, 15-11). Ottelu oli Hurrikaanille runkosarjan toiseksi viimeinen kotona.

Ensimmäisen erän ratkaisuhetket nähtiin Hurrikaanin ollessa 8-9 tappiolla. Hurrikaanin Kaislasalo ja Kutinlahti ottivat torjunnan mieheen. Tilannetta helpotti lisäksi Ettan Väisäsen ja Muukkosen suorat hyökkäysvirheet. Kaislasalo pamautti vielä yhden hyökkäyksen kenttään ja valmentaja Kuoksa oli pakotettu ottamaan aikalisän tilanteessa 13-9. Tästä Hurrikaanin riehunta vain yltyi ja Karri Kutinlahtikin äityi tekemään hattutempun hyökkäämällä kolme peräkkäistä joukkueelleen. Nyt näytti myös siltä, että tuomaripari Raine Hakala/Pasi Hakkarainen olivat muuttaneet sormilyönnin tulkintaansa alkukauden tiukasta kaivattuun kansainväliseen linjaan, jonka mukaan ropsahtelua ja epäpuhtauksiakin sallitaan.


(Kuva: Juuso Riponiemi)

Toisessa erässä molemmat aloittivat vahvalla side out -pelillä eli voittivat kaikki vastaanottohyökkäykset. Vasta 8-9-tilanteessa Ettan Jan Helenius onnistui murtamaan taian. Vanhalla pistelaskutavalla tästä olisi tullut erän ensimmäinen piste. 8-10-tilanteessa Jussi Heino otti ryhmänsä ripitettäväksi aikalisälle. Käärmeliemessä tuntui olevan ainekset kohdallaan, sillä Hurrikaani hiipi johtoon 16-13, jolloin vuorostaan Ettan valmentaja Kuoksa asetti kätensä aikalisän symboliksi. Kotijoukkue kuitenkin eteni vakuuttavasti 22-16-tilanteeseen, jolloin Lauri Vanhanen vaihdettiin Tapio Toiviaisen tilalle. Vaikutus joukkuekemiaan oli tyrmäävä. Etta vei seuraavat kahdeksan peräkkäistä pistettä päästen eräpallotilanteeseen asti. Ettan puolelta kirivaiheessa erityismaininnan ansaitsee nuori hakkuri Aleksi Muukkonen kolmella hyökkäys- ja yhdellä torjuntapisteellään. Jatkopisteillä pelattaessa ensin Hurrikaani kärsi selkeän vääryyden tuomaritulkinnassa. Virhe oli räikeä, sillä erä olisi päättynyt Hurrikaanille. Heti perään Kasimir Vuorisen käsi oli selkeästi pallon alla, mutta tuomaritulkinta oli toinen. Kasimir sisuuntui tilanteesta ja hyökkäsi seuraavat kolme pistettä. Hurja kamppailu päättyi lopulta Ettan hyväksi 32-34.

Kolmannessa erässä Tapio Toiviainen ja Samuli Kaislasalo tahdittivat suorituksillaan Hurrikaanin 5-0-johtoon. Hurrikaani oli jopa turvallisen tuntuisessa 8-4-johdossa, kunnes Kassu Vuorinen pommitti syöttövuorollaan tilanteen tasoihin. 11-13-tilanteessa Niklas Seppänen vaihdettiin Eemeli Koukiin, millä oli positiivinen vaikutus erävoittoon. Pisterohmu Samuli Kaislasalo oli vahva ratkaisija erässä.

Neljännessä erässä Etta löysi puolustukseensa oikean rytmin ja otti 7-11-johdon neljällä torjunnallaan. Hurrikaanin tullessa rinnalle tilanteessa 11-12 Etta vaihtoi Jan Heleniuksen takaisin kentälle. Hurrikaanin sortui kolmeen peräkkäiseen Koukin ja Kaislasalon virheeseen. Tätä 4-5 pisteen eroa Hurrikaani ei onnistunut kuromaan kiinni. Ettan passari Joel Laakso onnistuu löytämään ratkaisijoita leveämmällä skaalalla totutun Muukkonen/Helenius kaksikon sijaan.

Ratkaisevassa viidennessä erässä Hurrikaani rykäisi Mikko Suomalaisen ja Santeri Välimaan torjunnoilla sekä Samuli Kaislasalon kahdella hyökkäyspisteellä johdon 9-5. Tätä johtoa Etta ei enää pystynyt kiinni saamaan.

– Melkein 400 hyökkäystä ja 100 puolusta yhteensä. Ei ole ihan vähään aikaan tämmöisiä otteluita pelattu. Molemmat joukkueet pelaavat vähän samantapaista peliä. Oppimisen paikka on siinä, että pallot tahtovat suuntautua noille puolustajilla, analysoi Ettan valmentaja Olli Kuoksa.

– Homma saattaa näyttää siltä, ettei peli olisi oikein tehokasta, mutta se johtuu siitä, että molemmat puolustavat hyvin, kommentoi juuri Hurrikaanin kanssa jatkosopimuksen tehnyt Jussi Heino.