Koronatilanne: lisää rajoituksia voimaan ja myös poikkeustila alkamassa

0
Tilojen käytön rajoitukset jatkuvat ja lisäksi kiristyvät Lounais-Suomessa. Tiukennetut kiellot tulevat voimaan vuoden alusta 1. tammikuuta.

Suomen hallitus tiedotti aamulla, että yhteensä seitsemän sairaanhoitopiirin alueella ohjataan otettavaksi heti käyttöön tason kaksi eli leviämisvaiheen tiukimmat rajoitukset, joilla pyritään estämään koronaepidemian nopeaa kiihtymistä ja tartuttavampien virusmuunnosten yleistymistä.

Tiukempien rajoitusten alueisiin lukeutuvat myös Varsinais-Suomen, Kanta-Hämeen ja Satakunnan alueet, joiden alueilla Loimaan seudun kunnat sijaitsevat tai joilla sijaitsee niiden naapureita.

Lisäksi yhdeksälle kiihtymisvaiheen alueelle suositellaan käyttöön samoja toimia.

Uusiin tiukempiin rajoituksiin kuuluvat yli kuuden hengen kokoontumisrajoitus sekä yli kuuden hengen yksityistilaisuuksien välttäminen. Myös kuntien ja kuntayhtymien tulee tehostaa toimenpiteitään karanteenin ja eristyksen toteutumisen seurannassa.

Hallitus esittää myös, että Suomeen julistettaisiin poikkeusolot 8. maaliskuuta alkaen ja samalla ravintolat suljettaisiin 8.–28. maaliskuuta. Niille sallittaisiin leviämis- ja kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla vain ruuan ulosmyynti asiakkaille, mutta epidemian perustasolla olevilla alueilla ne voisivat jatkaa toimintaansa normaalisti.

Lisäksi hallitus esittää, että leviämis- ja kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla peruskoulun yläluokat ohjataan siirtymään tilapäiseen etäopetukseen. Yli 12-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta voidaan keskeyttää.

Jo aiemmin ovat voimassa olleet rajoitukset ja suositukset pysyvät voimassa. Näihin kuuluvat laaja etätyö- ja kasvomaskisuositus, riskiryhmien suojaaminen, korkeakoulujen etäopetus, julkisten tilojen käytön rajoittaminen sekä sulkeminen, aikuisten ryhmäharrastustoiminnan keskeyttäminen sekä mahdolliset henkilöliikenteen matkustajamäärien rajoitukset.

Pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi tiedotustilaisuudessa keskustelleensa poikkeusolojen toteamisesta tasavallan presidentin kanssa. Eduskuntaryhmät kokoontuvat myös keskustelemaan tilanteesta torstaina.

– Valtioneuvostolla on valmius päättää poikkeusoloihin siirtymisestä ensi viikolla.