Mustajärven leirikeskukseen nousi uusi asuntolarakennus

0
Mustajärven leirikeskuksen uudella asuntolalla houkutellaan majoittujia myös kesäsesongin ulkopuolelle. Hirrestä tehdyn asuntolan rakentaminen kesti noin vuoden ajan. Uudessa asuntolarakennuksessa on makuuhuoneet ja wc-tilat, sen sijaan suihku- ja saunatilat ovat kaksi vuotta sitten valmistuneessa saunarakennuksessa.

LOIMAA/MELLILÄ Mustajärven leirikeskukseen Mellilään on valmistunut uusi asuntolarakennus. Runsaan sadan neliön kokoisessa rakennuksessa on kaksi omalla sisäänkäynnillä olevaa puolta, joissa kummassakin on eteistila, kaksi makuuhuonetta ja wc-tilat. Uusiin tiloihin mahtuu majoittumaan 20 henkilöä.

Loimaan evankelisen kansanopiston säätiö osti Mustajärven leirikeskuksen Suomen luterilaiselta evankeliumiyhdistykseltä vuonna 2016. Kansanopiston rehtori Tuomas Lankinen kertoo, että uuden asuntolan rakentaminen on osa leirikeskuksen toiminnan kehittämistä.

– Nyt yleisenä suuntauksena on, että seurakunnat luopuvat leirikeskuksistaan. Me halusimme mennä vastavirtaan juuri sen tähden, ettei Loimaan seutukunnalla ole juurikaan tällaisia paikkoja. Se on tietysti luonnollista, koska täällä ei ole järviäkään, Lankinen muotoilee.

Asuntolan valmistuttua on leirikeskuksessa nyt lämmintä majoitustilaa yhteensä 30 henkilölle, ja rakenteiltaan kevyemmissä ja paremmin kesäaikaan sopivissa mökeissä löytyy tilaa niin ikään 30 majoittujalle.

Leirikeskuksen tiloja vuokrataan Lankisen mukaan enimmäkseen järjestöille ja yksityisille. Kesäaikaan alueella järjestetään pääsääntöisesti seurakuntien ja kristillisten järjestöjen leirejä. Lankisen mukaan juuri kesän sesonkiajan ulkopuolisen, eli hiljaisen kauden majoitustoimintaa pyritään kasvattamaan.

– Ilman uusia, lämpimiä asuntolatiloja se olisi ollut mahdotonta, hän toteaa.

UUDEN ASUNTOLAN rakentaminen maksoi Lankisen mukaan vajaat 200000 euroa.

Korona-aika on hiljentänyt majoitustarpeita, mutta aiemmin erilaiset tapahtumat toivat yöpyjiä jopa kaukaa Pohjois-Suomesta.

Leirikeskuksen emäntä Satu Olli muistelee, että viime syksynä leirikeskuksessa majoittui suunnistuskilpailuihin osallistunutta väkeä Oulusta saakka.

– Ja kun Turussa oli muutama vuosi sitten marraskuussa Maata näkyvissä -festivaali, leirikeskuksessa yöpyi Sodankylän seurakuntalaisia kyseisen viikonlopun ajan.

Aiemmin leirikeskuksessa järjestettiin keväisin myös isoskoulutusleirejä.

– Käytännössä leiritoiminta on tällä hetkellä ihan seis. Kovasti kuitenkin odotellaan kesää, jotta päästäisiin leirejä pitämään, Lankinen sanoo.

MUSTAJÄRVEN leirikeskuksen historia ulottuu 1950-luvulle, jolloin evankeliumiyhdistys alkoi pitää Aino Jokisen johdolla lastenleirejä järven rannalla.

– Silloin varustukseksi riitti pata ja kahvipannu, Lankinen sanoo.

Kansanopiston tultua leirikeskuksen omistajaksi on rakennuskantaa uudistettu pikkuhiljaa. Uusi saunarakennus valmistui rannan tuntumaan kaksi vuotta sitten.

– Ei näitä investointeja ole huvin vuoksi tehty. Uusi saunarakennus rakennettiin, koska vanhassa saunassa oli vesipatajärjestelmät, jotka eivät vastaa nykyrippileiriläisten odotuksia.

Myös Olli on huomannut, että rippileirien järjestämiseen vaaditaan nykyisin erilaisia olosuhteita kuin ennen.

– Aikaisemmin ajateltiin, että isonen lämmittää saunan ja hakee vedet järvestä. Nykyään rippileireillä ei ole paljoa henkilökuntaa, vaan määrä on supistettu minimiin. Eikä kaikilla kaupunkilaisnuorilla ole välttämättä valmiuksia laittaa tulta padan alle, hän pohtii.

 

Kati Varjus