Okran järjestelyt käyvät kuumina koronauhasta huolimatta

0
Vuonna 2019 Okra oli suurempi kuin koskaan ennen. Maatalousnäyttelyssä vieraili neljän päivän aikana yhteensä 81130 kävijää.

ORIPÄÄ, LOIMAA Ensi kesänä pidettävän maatalousnäyttely Okran valmistelut ovat jo hyvässä vauhdissa, ja näyttelypäällikkö Jukka Isotalon mukaan parhaillaan suunnitellaan kartan tekemistä.

Korona ei ole myöskään näytteilleasettajia pelottanut, sillä kiinnostus on ollut kovaa ja Isotalon puhelin on soinut tasaiseen tahtiin viime syksystä lähtien. Tonttivarauksiakin on ehtinyt tulla tähän mennessä toista sataa, vaikka ilmoittautuminen kesän tapahtumaan avattiin poikkeuksellisesti marraskuun sijaan vasta tammikuussa.

– Varauksia on tullut ihan normaaliin tahtiin, ja jopa sellaisia on tullut mukaan, jotka eivät ole ennen olleet, Isotalo kertoo ja sanoo tontteja olevan kaikkiaan tarjolla yli 500.

Lisäksi suurimmat keskusliikkeet ovat kasvattaneet entisestään tonttiensa kokoja, ja nykyään valtavimmat alueet ovat laajuudeltaan puolesta hehtaarista hehtaariin.

– Suurimmat alkavat olla sellaisia messuhallin kokoisia tontteja, Isotalo valottaa perspektiiviä.

Okran järjestäminen on kuitenkin edelleen epävarmaa, sillä kaikki riippuu koronasta.

– Toukokuun alkupuolella olemme viisaampia, voidaanko näyttelyä järjestää heinäkuussa.

Kaikille osapuolille on etukäteen ilmoitettu, että näyttely järjestetään, jos viranomaiset antavat siihen luvan.

– Jos se kielletään, kaikki perutaan automaattisesti.

Järjestäjien osalta Okraan valmistautuminen ei vaadi suurempia taloudellisia satsauksia, sillä isoimmat rakennelmat on tehty jo aiempina vuosina.

LANTMÄNNEN Agro Loimaan kauppias Kari Mylen pitää itsestään selvänä, että Okraan mennään, jos vain koronarajoitukset antavat myöden.

– Olemme olleet mukana siitä saakka, kun näyttely on järjestetty. Tämä on meille todella tärkeä tapahtuma sekä asiakassuhteiden että markkinoinnin kannalta.

Mylen sanookin heidän valmistautuvan heinäkuun tapahtumaan sillä odotuksella, että yleisöä on paljon liikkeellä:

– Jos Okra pystytään järjestämään, se tulee olemaan kävijämäärältään yksi suurimmista tapahtumista tänä kesänä, koska kukaan ei ole käynyt missään yli vuoteen, hän ennustaa.

Mitään suurempia taloudellisia riskejä Okra ei aiheuta Mylenin mukaan, sillä näyttelyn kokoaminen alkaisi muutenkin vasta juhannuksen tienoilla.

– Jos se perutaan, ilmoitamme vain henkilökunnalle, että viikonloppu on vapaa.

MULTIVAN maatalouslaitteita Loimaalla valmistava Dometal Oy:n kotimaan myynnistä vastaava Juha Erkkilä sanoo myös heidän olevan odottavaisin mielin Okran suhteen. Omaa osastoa he eivät ole varanneet, vaan ovat mukana jälleenmyyjänsä Lantmännen Agro Loimaan osastolla.

Alustavasti suunnitelmia on Erkkilän mukaan tehty osaston koon ja konevalikoiman suhteen. Haastetta valmistautumiseen aiheuttaa epävarmuus näyttelyn toteutumisesta, koska koneet pitää laittaa tuotantolistalle ennen tiedon tuloa.

– Se on pieni taloudellinen riski, mutta toki ne ovat sellaisia laitteita, jotka saadaan myytyä jollain mukavalla aikataululla jossain muualla, hän pohtii.

Vahvimmin Multivan tuoteperheestä tulee olemaan Okrassa esillä kylvökoneet ja joustopiikkiäkeet.