Postcrossing yhdistää ympäri maailmaa – Satu Huolman: Ihmiset sanovat kauniita asioita korteissa

0
Satu Huolman ilahtuu jokaisesta uudesta postikortista. Kuvat: Maria Vakkuri.

Lähetätkö matkoiltasi postikortteja? Ehkä jopa keräät niitä? Entä onko sinusta mukavaa löytää postilaatikostasi muutakin kuin mainoksia?

Näillä sanoilla Suomen postcrossingyhdistys aloittaa suositun harrastuksen esittelyn. Teksti herättää heti mielenkiinnon, sillä harva meistä odottaa ainakaan laskuja tai mainoksia postilaatikkoon.

 

POSTCROSSINGISTA innostunut Satu “Sassa” Huolman  luki aikanaan harrastuksesta kertovan jutun aikakauslehdestä ja ihastui ideaan.

– Yllätyin kuinka paljon harrastajia löytyy Suomesta, sillä en ollut koskaan itse kuullut postcrossingista. Olen saanut omia kavereita ja tuttuja innostumaan harrastuksesta, Huolman kertoo.

Valokuvausta harrastava nainen on teettänyt postikortteja myös omista valokuvista, mutta paljon erilaisia kortteja löytyy myös kivijalkaliikkeistä ja lukuisista verkkokaupoista.

– Rakastan hienoja kuvia, pidän erityisesti kaikista kettu korteista. Blue cats -kortit, nallet, majakat, meri, ovet, ikkunat, satujen maailma, hienoja kortteja on niin paljon, eikä kortteja voi olla koskaan liikaa. Tämän harrastuksen myötä on löytynyt upeita suomalaisia postikorttitaitelijoita, joiden töihin on ollut ilo tutustua, kuten Minna Immonen, Virpi Pekkala, naivisti Kikka Nyrën ja Raija Nokkala.

 

On jännittävää odottaa, että mistä seuraava kortti tulee. Katson aina kartasta, että mistä päin maailmaa kortti on matkannut.

Satu Huolman

 

Kaupunkikortit esittelevät suurkaupunkien väriloistoa ja pienten kylien idyllistä tunnelmaa.
Tapaamisissa jokainen laittaa korttiin oman nimensä ja sitten kortti lähetetään maailmalle.

 

HEINÄKUUSSA 2005 avattiin postcrossingiin liittyvä nettisivusto www.postcrossing.com. Kymmenessä vuodessa sivuston kautta oli vaihdettu jo yli 53 miljoonaa postikorttia. Suomessa on tämän hetken tietojen mukaan yli 19 000 harrastajaa, se tekee Suomesta viidenneksi ahkerimman maan koko maailmassa.

Postcrossingista kiinnostuneille uusille harrastajille on koottu tiivis ja hyvä infopaketti yhdistyksen nettisivuille, mutta lyhyesti sanottuna tarvitset vain postcrossing-tunnuksen, vakituisen osoitteen, pari postikorttia ja -merkkiä sekä kynän. Sivusto on englanninkielinen, mutta laajaa kielitaitoa ei tarvita sillä sivusto on todella yksinkertainen.

 

Vanhat kortit näyttävät pienen palan historiaa kortin saajalle.

 

VAIKKA innokkaalla harrastajalla on kokemusta postcrossingista vasta vajaa kolme vuotta, on kortteja lähetetty maailmalle ja vastaanotettu jo suunnilleen 600 kappaletta.

– Harmittaa kun tiistaina ja perjantaina ei tule postia, Huolman naurahtaa.

Harrastus on tuonut mukanaan postikorttien lisäksi paljon uusia ystäviä.

– Meillä on erilaisia tapaamisia muiden harrastajien kanssa, siellä tutustuu uusiin ihmisiin. Netissä on myös erilaisia postikorttirinkejä, ja harrastus on kaikella tavalla todella yhteisöllinen. Meitä harrastajia on paljon erilaisia, ja toisia autetaan, jos jossain tarvitaan apua. Ei haittaa vaikka ei osaisi kuin muutaman sanan englantia, joku on aina valmis auttamaan.

Erityisesti korona-aikana harrastus on helppo tapa pitää yhteyttä ulkomaailmaan ja saada mukavaa sisältöä arkeen. Huolman suosittelee harrastusta kaikille.

– Tämä harrastus tuo hyvän mielen lähettäjälle ja vastaanottajalle. On mukava tietää, että jossain joku ajattelee sinua, kun valitsee postikorttia ja kirjoittaa sinulle terveisiä. On jännittävää odottaa, että mistä seuraava kortti tulee. Katson aina kartasta, että mistä päin maailmaa kortti on matkannut. Ihmiset sanovat kauniita asioita korteissa, Huolman toteaa hymyillen.

 

Suomalaiset maisemakortit ovat suosittuja maailmalla.
Teksti ja kuvat: Maria Vakkuri.