Ypäjällä viime vaalien ääniharava ei asetu enää ehdolle

0
Pirjo-Riitta Palonen oli ääniharava viime kuntavaaleissa. Kuva: LL arkisto / Anu Salo.

YPÄJÄ Keskusta tavoittelee Ypäjällä viime kuntavaalien tapaan täyttä 31 ehdokkaan listaa.

Keskustan Ypäjän kuntayhdistyksen puheenjohtaja Markku Leppälahti kertoo, että tässä vaiheessa ehdokkaita on kasassa 25. Hän kertoo, että nykyisistä valtuutetuista pääosa on asettumassa ehdolle.

Leppälahti arvioi ehdokashankinnan olevan pikkuisen hankalampaa kuin neljä vuotta sitten vallitsevan koronapandemian takia. Hänen mukaansa tämä ilmenee esimerkiksi huolena tautitilanteesta ja rajoituksista sekä yleisenä varautuneisuutena.

Keskustan nykyisistä valtuutetuista Susanna Romu ei aio asettua enää ehdolle. Yhden kauden valtuustossa vaikuttanut Romu perustelee jättäytymistä perhesyillä, kahdella pienellä lapsella. Hän luonnehtii kunnalliskokemusta mielenkiintoiseksi, mutta aikaa vieväksi nykyisessä elämäntilanteessa. Hän ei poissulje ehdokkuutta neljän vuoden kuluttua.

Kokoomuksen paikallinen vaalipäällikkö, valtuutettu Virve Saarikoski asettaa puolueen tavoitteeksi 15 ehdokasta Ypäjällä ja hän kertoo, että tavoitteesta puuttuu vielä muutama ehdokas.

– Ihan samanlaista tämä on ollut kuin neljä vuotta sitten. Osa lähtee ehdolle, osalla on kiireitä esimerkiksi työelämässä tai henkilökohtaisessa elämässä.

Saarikosken mukaan suurin osa kokoomuksen nykyisistä valtuutetuista asettuu uudelleen ehdolle.

YPÄJÄN Demarit ry:n puheenjohtaja Eija Salmi ei paljasta tässä vaiheessa ehdokasmäärää, mutta hän kertoo Sdp:n tavoittelevan kymmentä ehdokasta vaaleihin.

– Vaikka Sdp on valtakunnallisesti suurin puolue ja meillä on suosittu hallitus ja pääministeri, niin koronatilanne hankaloittaa ehdokashankintaa ja ihmisten kontaktoimista.

Sdp:n nykyisistä valtuutetuista Pirjo-Riitta Palonen ei asetu enää ehdolle. Hän päättää valtuustouransa neljän valtuustokauden ja yhteensä lähes 35 vuotta kestäneiden luottamustehtävien jälkeen.

– Minulle jää nyt enemmän aikaa lastenlapsille ja harrastuksille.

Palonen harkitsi jättäytymistä valtuustosta jo neljä vuotta sitten, mutta asettui ehdolle ja nousi kuntavaalien ääniharavaksi Ypäjällä. Hän muistelee viime vaaleja ainutkertaisina: sen lisäksi että Sdp:n ryhmä sai yhden lisäpaikan valtuustoon hän aisti äänestäjien olleen sitä mieltä, että Ypäjän politiikassa kaivataan muutosta. Kuluvalla valtuustokaudella Palonen on vaikuttanut muun muassa teknisen lautakunnan puheenjohtajana.

Itseään Palonen kuivailee ihmiseksi, jolla on rohkeutta puuttua asioihin ja tarvittaessa taistella jopa tuulimyllyjä vastaan. Tätä asennetta hän kaipaa myös niiltä nuorilta, jotka lähtevät mukaan kunnallispolitiikkaan.

– Olkaa rohkeita, älkääkä antako muiden puuttua omiin tekemisiin, hän kehottaa ja on samalla tyytyväinen siitä, ettei Sdp:n ryhmässä ole ollut ryhmäkuria.

VIHREILLÄ on tähän mennessä yksi virallisesti nimetty ehdokas Ypäjällä. Viime kuntavaaleissa vihreät keräsi Ypäjällä peräti 12 ehdokasta, ja Lounais-Hämeen vihreiden puheenjohtaja Maija Kranni kertoo heidän osanneen varautua siihen, ettei vastaavanlaiseen vaalihuumaan yllettäisi tällä kertaa.

– Osa pitkään mukana olleista jättäytyy pois, osa harkitsee edelleen. Tavoitteenamme on saada lisää ehdokkaita, meillä ei ole kuitenkaan mitään numeerista tavoitetta.

Vihreiden nykyisistä valtuutetuista Jenni Mäntynen ei asetu enää ehdolle. Hän jättää valtuuston kahden kauden jälkeen.

– Nyt on nuorempien vuoro. Ypäjällä on hyvä nuori kunnanjohtaja, ja nyt olisi hyvä samalla nuorentaa valtuustoakin kertaheitolla 2000-luvulle.

Vasemmistoliiton nykyinen valtuutettu Vesa Oja kertoo, ettei heillä ole toistaiseksi muita varmistettuja ehdokkaita hänen lisäkseen.

Oja sanoo vasemmistoliitolla olleen jo muitakin varmoja ehdokkaita, mutta sittemmin on tullut peruuntumisia henkilökohtaisista syistä. Vasemmistoliiton tavoitteena on saada 5–6 ehdokasta vaaleihin Ypäjältä.

PERUSSUOMALAISILLA ei ole ollut tällä valtuustokaudella jäseniä Ypäjän valtuustossa. Forssan seudun perussuomalaisten varapuheenjohtaja ja vaalipäällikkö Sami Mattila kertoo, että puolueella on Ypäjällä tähän mennessä kasassa kaksi varmaa ehdokasta.

– Ja lisää tulee. Tavoitteena on saada kymmenen ehdokasta.

Hän on luottavainen Ypäjän ehdokasasettelun onnistumiseen niin perussuomalaisten valtakunnalliseen kannatukseen kuin Forssan ehdokasasetteluun peilaten.

 

Fakta

Kuntavaalit

Ypäjän kunnanvaltuustoon valitaan 21 valtuutettua.

Neljä vuotta sitten valtuustopaikkaa tavoitteli yhteensä 76 ehdokasta. Keskustalla oli tuolloin ehdokkaita 31, kokoomuksella 19, vihreillä 12, Sdp:llä yhdeksän, perussuomalaisilla kolme ja vasemmistoliitolla kaksi.

Ehdokasasettelu päättyy 9. maaliskuuta.