Koronarokotukset laajenevat huhtikuun puolivälin jälkeen – siihen mennessä on rokotettu valtaosa 70–79-vuotiaista

0

LOIMAA, ORIPÄÄ Loimaan kaupungin terveydenhuollossa arvioidaan tulevien rokotemäärien valossa, että valtaosa loimaalaisista ja oripääläisistä 70–79-vuotiaista on koronarokotettu ensimmäisellä annoksella huhtikuun puolivälissä, viikolla 15.
Sen jälkeen rokotuksia voidaan jälleen laajentaa. Kaupungin tartuntatautivastuuhoitaja Mari-Kaisa Heikkinen arvioi, että huhtikuun puolivälin jälkeen Loimaalla rokotukset jatkuvat ilmeisesti 60–69-vuotiaiden lääketieteellisesti ensimmäiseen riskiryhmään lukeutuvien rokotuksilla, jotka ovat jääneet kesken.
Lisäksi hän kertoo Loimaan terveydenhuollon odottavan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) linjauksia siitä, miten rokotuksia laajennetaan muihin riskiryhmiin.
Nyt rokotusvuorossa ovat yli 70-vuotiaat. Loimaalla rokotetaan yli 70-vuotiaita perjantaina, ja kyseiset rokotukset jatkuvat lauantaina.

THL päätti tällä viikolla, että koronarokotuksia Astra Zenecan rokotteella voidaan jatkaa 65 vuotta täyttäneillä ensi maanantaista alkaen.
Ensi viikolla Loimaalla ei järjestetä rokotuksia, seuraava rokotuspäivä on pääsiäisen jälkeen lauantaina 10. huhtikuuta. Tämän hetkisten tietojen mukaan tuolloin Loimaalla on käytössä sekä Pfizer-Biontechin että Astra Zenecan rokotetta.
Heikkinen kertoo, että Astra Zenecan rokotteen käyttö on herättänyt epäilyjä osassa ajanvaraajissa. Osa ajanvaraajista on toivonut, että heidät rokotettaisiin Pfizer-Biontechin rokotteella.
Heikkinen muistuttaa THL:n ohjeiden pohjalta, ettei rokotettava voi valita, mitä rokotetta saa. Edelleen THL:n ohjeiden pohjalta hän kertoo, että Astra Zenecan rokote sopii kaikille 65 vuotta täyttäneille eikä sairausperusteisia rajoitteita rokotteen antamiselle ole tällä hetkellä.

LOIMAAN rokotuspuhelin ei ole ottanut uusia ajanvarauksia vastaan tällä viikolla. Heikkinen kertoo kaupungin terveydenhuollon saavan perjantaipäivän aikana purettua jonossa olleet 170 puhelua, jotka olivat aiemmin saapuneet ajanvarauspuhelimeen.
Jos rokotuspuhelimeen soittanut ei saa perjantaipäivän aikana takaisinsoittoa terveydenhuollosta, Heikkinen ohjeistaa soittamaan uudelleen rokotuspuhelimeen ensi viikolla. Ajanvaraus on käytössä jälleen ensi maanantaista alkaen.