Loimaan erikoissairaanhoidon budjetti alittui parilla miljoonalla – taseen alijäämä historiaan

0
LL Arkisto

LOIMAA Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin jäsenkuntien viime vuotta koskevat maksuosuudet ovat varmistuneet. Loimaan kaupungin maksuosuus on 20,76 miljoonaa euroa. Summa on kolme miljoonaa pienempi kuin sairaanhoitopiirin viime vuodelle laatima palvelusuunnitelma ennakoi.

Lopullinen summa alittaa Loimaan kaupungin oman alkuperäisen talousarvion 2,6 miljoonalla eurolla ja koronavuoden edetessä muutetun talousarvion 1,6 miljoonalla.

Kaupungin vuoden 2020 tilinpäätös näyttääkin valmistelun loppuvaiheessa jo 7,7 miljoonaa euroa ylijäämää. Se kattaa kaupungin taseeseen vuosien varrella kertyneen 7,6 miljoonan alijäämän kokonaan. Tämä merkitsee yhden kriisikuntakriteerin väistymistä.

– Hienosti mutta niukasti olemme pääsemässä taseenkin osalta plussalle. Kaupungin talouden tasapainottamisessa riittää silti paljon tehtävää tulevina vuosina, kaupungin talousjohtaja Sari Laine painottaa.

Laine kuvailee viime vuotta kuntatalouden kannalta erikoiseksi. Tulevaa oli vielä vuoden 2020 keväällä mahdoton ennustaa. Valtion tuki, isot muutokset käyttötaloudessa ja verotulojen arvioitua pienempi alenema eivät olleet ennakoitavissa. Vaikeaa ennustaminen on edelleen.

– Emmehän me edes tiedä, kuinka kauan tämä koronatilanne jatkuu, Laine huomauttaa.

MYÖS ORIPÄÄ käytti viime vuonna erikoissairaanhoitoa ennakoitua vähemmän. Sairaanhoitopiirin palvelusuunnitelmassa Oripään maksuosuudeksi oli kirjattu 2,12 miljoonaa euroa. Toteutuma jäi 1,7 miljoonaan.

Sairaanhoitopiirin hallitus päätti tammikuussa (LL 28.1.), että piiri ei ota käyttöön syksyllä 2020 suunnittelemaansa kuntakohtaista koronapandemiasta johtuvaa valmiusmaksua. Sen sijaan hallitus päätti hyvittää jäsenkunnille koronapotilaiden hoidosta ja koronatestauksista perittyjä kuluja 11,9 miljoonaa euroa vuoden 2020 lopullisessa kuntalaskutuksessa.

– Kaikkiaan jäsenkuntien maksuosuudet alittivat talousarviomme 26 miljoonalla eurolla, sairaanhoitopiirin talousjohtaja Arja Pesonen kertoo.

Kokonaisalitus koostuu muun muassa perinteisen erikoissairaanhoidon kulujen alituksista ja valtiolta saadusta tuesta.

Erikoissairaanhoidon palveluja käytettiin Varsinais-Suomessa viime vuonna ennakoitua vähemmän. Tilastojen ja väestön ikääntymisen valossa erikoinen käänne johtui koronasta.