Pienehköt omakotitalot ja uudehkot kerrostaloasunnot menevät kaupaksi

0
Loimaan Latvatiellä omakotitaloa esittelemässä ollut OP Kodin Tanja Leinonen sanoo pienehköjen omakotitalojen, joissa on iso piha ja piharakennus, menevän tällä hetkellä parhaiten kaupaksi.

LOIMAAN SEUTU Korona ei ole hidastanut asuntokauppaa millään lailla. Näin sanoo OP Kodin Tanja Leinonen . Hänen mukaansa epidemian alkaessa koettiin hetkellisesti parin viikon paussi, mutta sen jälkeen palattiin pian entiselleen.

Kulunut vuosi on saanut ihmiset kuitenkin kaipaamaan tilaa ympärilleen, ja Leinosen mukaan kaupaksi menevätkin parhaiten pienehköt omakotitalot, joissa on iso piha ja piharakennus.

– Tällaisista kohteista tulee kyselyjä aina pääkaupunkiseutua myöten.

Loimaan Asuntopalvelun Heli Harteela toteaa niin ikään, että kohtuullisen kokoiset ja uudehkot omakotitalot menevät hyvin kaupaksi.

– Hulppeat talot eivät enää niinkään kiinnosta.

Kerrostaloasunnoista suosituimpia ovat uudemmat kohteet, joihin ei ole tulossa suurempia remontteja.

– Ihmiset hakevat ennustettavuutta, ettei niskaan tule yllättäen isoja velkoja.

Tärkeää on myös sijainti, ja keskustojen lähellä olevat asunnot menevätkin nopeasti kaupaksi. Leinonen sanoo, että suosituimmat saatetaan ostaa jo ensimmäisessä näytössä, kun taas syrjässä olevia, vanhoja kerrostalokiinteistöjä voidaan myydä vuosia.

– Sellaisissa mielenkiinto haetaan sitten hinnan kautta, Harteela toteaa.

Muutama vuosi sitten myytävien kohteiden hinnat laskivat Leinosen mukaan kautta linjan kasvukeskusten ulkopuolella, mutta sen jälkeen hintataso on pysytellyt samalla tasolla. Leinonen arvelee, että näköpiirissä ei ole enää hintojen laskua.

Harteela arvioi, että hintojen nousuakaan ei ole tulossa.

– Jonkinlainen hintataso on nyt saavutettu, koska myös sijoittajat ovat liikkeellä ostaen pieniä kerrostaloasuntoja, hän sanoo.

Leinonen kertoo vanhempien osakehuoneistojen neliöhintojen asettuneen tuhanteen euroon ja sen alle, kun taas uusissa rivitaloissa liikutaan päälle 2 000 eurossa. Omakotitaloista kysytyimpiä ovat alle 150 000 euron talot.

Mökkikaupan paljon toitotettu piristyminen ei ole Heli Harteelan mukaan juuri näkynyt heillä. Hän elättelee kuitenkin toiveita sen elävöitymisestä, koska ihmiset eivät voi nyt hakea elämyksiä matkailusta.

– Jospa se myyntipiikki tulisi tänä vuonna, hän pohdiskelee.

Tanja Leinonen sanoo puolestaan tehneensä mökkikauppaa mukavasti jo viime vuodenkin puolella.

– Jopa kuivan maan mökit menivät kivasti kaupaksi, ja muutamasta kohteesta tuli ihan kilpailua.

Katsojat ja kyselijät ovat Leinosen mukaan olleet usein pääkaupunkiseudulta tai suuremmista kaupungeista.

– Ihmiset kaipaavat selkeästi tekemistä ja paikkaa, jossa voi harrastella ja puuhastella kaikenlaista, hän toteaa.