Propagandalehtinen suututti loimaalaiset

0
Monet loimaalaiset löysivät koronapandemian huijaukseksi leimaavia lehtisiä postilaatikoistaan tiistaiaamuna. Lehtinen ärsytti monia. Toimitukseen alkoi tulla yhteydenottoja asian tiimoilta heti aamusta.

LOIMAA Tiistaiaamuna monista Loimaan kaupungin keskustassa olevista postilaatikosta löytyi Yhdistykää covid19-huijausta vastaan -lehtinen. Se sai useat kaupunkilaiset polttamaan päreensä perusteellisesti. Loimaan Lehden toimitukseen alkoi vyöryä asian tiimoilta yhteydenottoja heti päivän valjettua.

– Lehtisen sisältö sai minut todella vihaiseksi. Maailma on muutenkin sekaisin, ja sitten joku taho katsoo aiheelliseksi sekoittaa sitä lisää, Kartanomäessä asuva 65-vuotias mies ihmettelee.

Riskiryhmään kuuluva eläkeläinen pitää lainsäädäntöä halventavaa painotuotetta lainvastaisena, edesvastuuttomana ja vastenmielisenä.

– Vastustan tällaista asioiden vastustamista!

Toimitukseen otti heti tiistaina aamulla yhteyttä myös Satakunnantiellä asuva herra, joka ei ollut harmistukseltaan löytää sanoja reaktiolleen. Hänkin arvioi, että kyseessä olevan sisällön jakelu on rikollista puuhaa, johon tulisi voida puuttua.

Toimitukseen yhteydessä olleilla kaupunkilaisilla oli huoli varsinkin vanhuksista, jotka eivät ole tottuneet edes sosiaalisen median propagandaan.

– Vanhuksille painettu sana on usein totta. Siksi on tärkeää, että lehdessä kerrotaan huijauslehtisen olevan huijauslehtinen, toimituksessa poikennut mies pauhasi ja tunnusti keräävänsä asian tiimoilta kierroksia jo kolmannen kerran parin tunnin sisään.

– Mikä ihmeen taho tällaista propagandaa oikein rahoittaa? Ei tuollaisen lehtisen painaminen ja jakaminen kuitenkaan ihan halpaa lystiä ole, mies puhisi.

LOIMAAN LEHDEN kannalta on harmillista, että kahdesta erillisestä jakeluajankohdasta huolimatta moni kaupunkilainen löysi propagandalehtisen postilaatikostaan tutun paikallislehden kyljestä.

– Vaikka näyttää siltä, että lehtistä on jaettu varhaisjakelussa yhdessä tiistain Loimaan Lehden kanssa, lehdellä, jakeluyhtiöllämme tai jakajillamme ei ole mitään osuutta tällaiseen toimintaan, päätoimittaja Kati Uusitalo sanoo.

– Olemme vastuullinen media, joka julkaisee tarkistettuja tietoja ja on sitoutunut alan eettisten sääntöjen noudattamiseen. Niihin eivät kuulu tällainen epämääräisiin lähteisiin viittaavien viestien levittäminen. Luotettavuus on toiminnassamme kunnia-asia, ja pidän erittäin ikävänä tällaisen materiaalin levittämistä pandemiatilanteessa.

VASTAAVIA huijausviestien levittämistapauksia on ilmennyt esimerkiksi Turussa viime kesän lopulta saakka, Lounais-Suomen Tietojakelun jakelujohtaja Teija Kiiskilä kertoo.

– Jakajamme jakavat vain Lounais-Suomen Tietojakelun välittämiä tuotteita.

Osoitteet, joista Loimaan Lehden lukijoiden kertoman mukaan on löytynyt kyseisiä lehtisiä, on välitetty jakeluyhtiön tiedoksi, ja jokainen ilmi tullut tapaus tarkistetaan ja varmistetaan.

– Jakajamme ovat olleet harmistuneita ja hämmentyneitä. Jakeluyhtiö eivätkä jakajatkaan halua, että ihmiset yhdistävät meidät tällaiseen toimintaan.

Teija Kiiskilä toteaa, että kun tapauksia on esiintynyt jo laajalti, esimerkiksi Turun lähiöissä ja nyt Loimaalla, niin huijausmateriaalin jakamisessa on kyse melko laajamittaisesta toiminnasta – myös esimerkiksi siksi, että kyseiset lehtiset näyttävät olevan ennemminkin painettuja kuin tavallisella kopiokoneella tehtyjä.

Päätoimittaja Kati Uusitalo kiittää lehteen yhteyttä ottaneita ihmisiä, että nämä ovat huolissaan kanssaihmisistään.

– Yksi hyvä tapa tarkistaa tietojen luotettavuus missä tahansa julkaisussa on etsiä sen tekijöiden yhteystiedot ja tarkistaa, että he ovat ensinnäkin olemassa ja kertovat myös millä periaatteilla toimivat. Tällaisilla epämääräisillä julkaisuilla haetaan varmasti huomiota, ja jokainen voi miettiä, mihin tällaisilla tähdätään.