Hornetit parveilevat syksyllä Virttaalle

0
Ilmavoimien päälentokaluston muodostavat Boeing F/A-18 C/D Hornet -monitoimihävittäjät. Ensi syksynä Hornetit rullaavat pitkästä aikaa Virttaan varalaskupaikalle. Kuva (Ilmavoimat) on Jokioisilta vuodelta 2018.

LOIMAA/VIRTTAA Ilmavoimien vuosittaisen lentotoimintaharjoituksen Baana 21:n tukikohta perustetaan syyskuussa Virttaan varalaskupaikan ympäristöön, mikäli puolustusvoimat saa harjoitukseen tarvitsemansa luvat.

Satakunnan lennosto on pyytänyt Varsinais-Suomen Ely-keskusta sulkemaan Virttaan varalaskupaikan yleiseltä liikenteeltä lauantaista 11. syyskuuta kello 12 alkaen seuraavaan torstaihin kello 21 saakka.

Alue otetaan tuolloin tilapäisesti puolustusvoimien harjoituskäyttöön erillisellä hallinnollisella päätöksellä ja kantatie 41:n liikenne katkaistaan.

ESITYKSEN mukaan suljettava tieosuus alkaa etelästä Säkyläntien ja Virttaantien sekä kantatie 41:n risteyksestä ja päättyy pohjoisessa Kievarintien ja kantatie 41:n risteykseen. Kiertotie kulkee kantatien länsipuolella.

Harjoituksen aikana suljetulla tieosuudella sallitaan vain yleisen pelastustoimen hälytysajot. Myös yleistä liikkumista ja ilmatilan käyttöä rajoitetaan.

– Rajoituksilla varmistetaan turvallinen lentotoiminta sekä se, että puolustusvoimien toiminnasta ei aiheudu haittaa ulkopuolisille, Satakunnan lennoston esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Mika Hakanen toteaa.

– Korostan erikseen, että Virttaan varalaskupaikan läheisyydessä ja tukikohdan joukkojen harjoitusalueella asuvat ihmiset pääsevät kulkemaan koteihinsa normaalisti – toki kantatien sulkemisen ja kiertotiejärjestelyiden tilapäiset muutokset huomioiden.

– Alueen asukkaille ja maanomistajille järjestetään asiasta tiedotustilaisuus lähempänä harjoitusajankohtaa, everstiluutnantti lupaa.

ILMAVOIMIEN vuosittainen lentotoimintaharjoitus pidettiin Virttaan varalaskupaikan ympäristössä useaan otteeseen vuosina 2001–2010. Sen jälkeen on ollut hiljaisempaa.

Tämä johtuu muun muassa siitä, että lentokoneiden varalaskupaikkojen lukumäärä on kasvanut vuosien saatossa. Esimerkiksi Jokioisiin rakennettiin varalaskupaikka valtatie kahden parannushankkeiden yhteydessä. Baana 18 -harjoitus järjestettiin Jokioisissa kolme vuotta sitten.

Myös teiden kunto ja käytettävissä olevat kiertotiejärjestelyt vaikuttavat harjoituspaikan valintaan.

BAANA 21:N lentotoiminta alkaa Virttaalla tämän hetkisen suunnitelman mukaan sunnuntaina 12. syyskuuta. Se on vilkkaimmillaan maanantaista keskiviikkoon päivittäin kello 10–24. Lentotoiminta päättyy iltapäivällä torstaina 16. syyskuuta.

Ilmavoimien lentokoneet suorittavat harjoituksen aikana nousuja ja laskuja maantieltä sekä tukeutuvat tukikohdassa oleviin toimintoihin.

Tukikohtaan asennetaan harjoituksen ajaksi myös siirrettävä vaijeripysäytysjärjestelmä. Se mahdollistaa hyvin lyhyelle matkalle suoritettavien laskeutumisten harjoittelun Hornet-monitoimihävittäjällä.

– Kovin mielellämme tulemme täältä Satakunnan lennostosta harjoittelemaan Virttaan varalaskupaikalle, varsinkin kun edellisestä harjoituskerrasta on jo hyvän aikaa. Toivomme, että harjoittelu otetaan vastaan mukavana vaihteluna myös paikallisesti, everstiluutnantti Mika Hakanen sanoo.

 

Fakta

Baana 21 -lentotoimintaharjoitus

Baana-harjoitus on ilmavoimien vuosittainen lentotoimintaharjoitus. Tänä vuonna se on tarkoitus toteuttaa Virttaalla 11.–16. syyskuuta.

Baana 21:n johtaa Satakunnan lennosto. Harjoitukseen osallistuu henkilöstöä ilmavoimien kaikista joukko-osastoista. Päämääränä on harjaannuttaa henkilöstöä, reserviläisiä ja varusmiehiä ilmavoimien hajautettuun ja liikkuvaan taistelutapaan maantietukikohdassa.

Osallistuvan henkilöstön kokonaisvahvuus on noin 500. Siitä puolet toimii Virttaalle perustettavassa tukikohdassa, muut operoivat pääosin Pirkkalasta.

Mukana ovat kaikki ilmavoimien käytössä olevat konetyypit. Virttaalla pääroolin vetävät Boeing F-18 Hornet -monitoimihävittäjät. Loimaalla nähdään myös Hawk-suihkuharjoituskoneita sekä ilmavoimien yhteys- ja kuljetuskoneita.