Korona suisti loimaalaisetkin raiteilta

0
Korona lyhensi junia, kun matkustajamäärät romahtivat.

LOIMAAN rautatieasemaa käytti viime vuonna matkansa lähtö- tai päätepisteenä 50000 junamatkustajaa. Määrä oli 40000 pienempi kuin vuotta aiemmin. Syy romahdukseen oli korona ja siihen liittyvät rajoitukset.

– Alkuvuonna 2020 rautateillä oli vielä paljon matkustajia, mutta koronan vaikutuksesta matkamäärät olivat keväällä pahimmillaan 90 prosentin laskussa vuoteen 2019 verrattuna, Johanna Liukkonen VR:n viestinnästä muistelee.

Junaliikenteen matkamäärät elpyivät kesällä 2020, mutta ennalleen ne eivät palanneet.

TÄLLÄ HETKELLÄ VR:n junien suurin sallittu matkustajamäärä on rajattu puoleen kaikkialla Suomessa. Rajoitukset ovat käytössä ainakin 25. huhtikuuta saakka. Junissa on voimassa myös maskipakko.

Raiteilla liikkuu huomattavasti vähemmän ihmisiä kuin ennen pandemiaa.

– Osa markkinaehtoisista päiväjunavuoroista ei kulje koronan aiheuttaman alhaisen kysynnän vuoksi vieläkään. Vuoroja voidaan kuitenkin palauttaa kulkuun nopealla varoajalla, kun kysyntä lähtee nousuun, Sinihannele Mesilaakso VR:n viestinnästä sanoo.

Jotain lisää Saviseudulle on vaikeasta tilanteesta huolimatta saatu.

– Loimaalla vuoden alusta saakka pysähtynyt Turku–Rovaniemi-yöjunaliikenne kuuluu liikenne- ja viestintäviraston ostoliikenteeseen, josta on sopimus voimassa 30. kesäkuuta asti ja optio vuoden loppuun, Mesilaakso kertoo.

ENNEN KORONAA saviseutulaisten raidematkustaminen oli kasvussa. Vuonna 2019 Loimaan rautatieasemaa käytti matkansa lähtö- tai päätepisteenä 90000 junamatkustajaa.

Vielä vuosituhannen ensimmäisellä vuosikymmenellä Loimaan aseman matkamäärät ylittivät sata tuhatta vuosittain. Vuonna 2015 ne sukelsivat kuitenkin 77500:ään.

Vuoden 2016 suuren lippu-uudistuksen jälkeen tilanne kääntyi, ja VR:n matkustajamäärät nousivat useimmilla rataosuuksilla. Tämä näkyi myös Loimaan rautatieasemalla, jossa matkamäärät kasvoivat hitaasti mutta varmasti vuosina 2016–2018. Vuonna 2019 tilastoihin kirjattiin jo hiukan reippaampi harppaus: noin 7000 matkaa.