Nuorisoparlamentti haluaa lisätä kouluviihtyvyyttä

0
Kuvituskuva: Sampsa Hakala

LOIMAA Ehdotus yläkoulujen viihtyvyyden parantamisesta voitti, kun Loimaan nuorisoparlamentti äänesti siitä, miten kaupunkia voisi kehittää nuorten näkökulmasta. Kaupunki on varannut ehdotuksen toteuttamiseen 2 000 euron määrärahan.

Nuoret olivat valmistelleet parlamenttiin kymmenkunta ehdotusta, joita he esittelivät ja joiden tarpeellisuutta he perustelivat etänä toteutetussa istunnossa.

Nuorisovaltuusto ehdotti frisbeegolfrataa Eteläisen kuntoradan maastoon.

Alastaron yläasteen nuoret ehdottivat muusta liikenteestä erillään olevan mopoilualueen perustamista sekä nuorisolle tarkoitettujen mielenterveyspalveluiden saatavuuden parantamista.

Hirvikosken yhtenäiskoulun parlamenttiedustajat ehdottivat Melliläjärven hyppytornin korottamista viisimetriseksi, erityisesti nuorille tarkoitettujen piha-alueiden rakentamista sekä ilmaista ehkäisyä nuorille.

Äänestyksen voittanut ehdotus eli yläkoulujen viihtyvyyden parantaminen oli peräisin Puistokadun koulusta, ja sen esittelivät seitsemäsluokkalaiset Minttu Jokinen ja Cina-Cella Grönholm. Ehdotuksen mukaan viihtyvyyttä voisi parantaa muun muassa lisäämällä oleskelutiloja, hankkimalla mukavia istuimia, kehittämällä välitunneille tekemistä ja tarjoamalla nykyistä parempaa ruokaa.

Puistokadun koulun nuoret ehdottivat myös huonokuntoisten teiden korjaamista ja uutta nuorisotilaa kaupunkiin.

Kaikkien ehdotusten kannatus mitattiin äänestyksessä, joka toteutettiin sähköisesti. Äänioikeutettuja nuoria oli 43, joista 35 osallistui äänestykseen. Voittanut ehdotus sai 31 prosenttia äänistä.

Hirvikosken yhtenäiskoulun ehdotus ilmaisesta ehkäisystä tuli toiseksi ja sai 26 prosenttia äänistä.

Kolmanneksi sijoittui hirvikoskelaisten ehdotus piha-alueiden rakentamisesta, joka keräsi 14 prosenttia äänistä.

Istuntoon osallistuneet Loimaan kaupungin viranhaltijat kommentoivat ehdotuksia tuoreeltaan.

Liikuntasihteeri Tarja Lähdemäki kehui erityisesti liikunnallisuutta sisältäneitä ehdotuksia. Hän kertoi saaneensa Melliläjärven nykyisen hyppytornin toteuttaneelta yritykseltä kustannusarvion, jonka mukaan tornin korottaminen maksaisi muun muassa ponttonien nosteen lisäämisen vuoksi noin 16 000 euroa.

– Eteläiselle ehdotettu frisbeegolfrata on hyvä idea, mutta senkin toteuttamiseen 2 000 euroa on liian pieni raha. Lisäksi pitäisi ottaa huomioon muun muassa radan muut käyttäjät turvallisuusnäkökulmasta, Lähdemäki sanoi.

Kaupunginjohtaja Jari Rantala ja sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Heikki Vainio sanoivat, että Melliläjärven hyppytornin korottaminen voidaan ottaa käsittelyyn, kun alueesta laaditaan kehittämissuunnitelmaa.

Nuorisosihteeri Tiina Toivola kertoi mopoilualueesta olleen paljon toiveita aiemminkin. Hänen mukaansa asiassa ongelmallista on esimerkiksi se, ettei kaupunki pysty varmistamaan alueelle kokoontuvien nuorten turvallisuutta.

Johtava rakennustarkastaja Harri Salminen kertoi, että monien teiden huono kunto on tiedossa mutta niiden korjaamiseksi ei ole tarpeeksi määrärahaa. Hän totesi, että parlamentin käytössä oleva 2 000 euroa on niin pieni summa, että siitä ei ole tietöissä juurikaan apua.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Timo Hokkanen totesi, että ehdotus ilmaisesta ehkäisystä on tärkeä mutta sitä ei pysty toteuttamaan 2 000 eurolla. Hän kommentoi, että myös nuorten mielenterveyspalveluiden saatavuudessa on kehittämisen varaa ja asiaa käsitellään Tyksin ja sairaanhoitopiirin kanssa.

Talousjohtaja Sari Laine sanoi, että useissa nuorten ehdotuksissa on paljon ideaa ja käytössä olevaa rahasummaa voitaisiin jatkossa ehkä korottaa.

Sivistysjohtaja Manne Pärkö totesi, että kouluviihtyvyys on tärkeä asia. Hän sanoi, että ehdotusten joukossa oli paljon hyviä ideoita ja hän ottaa asian rehtorien kanssa puheeksi.

Ruokapalvelupäällikkö Pirjo Kivinen sanoi, että oppilaiden ruokatoiveita kuunnellaan ja toteutetaan mahdollisuuksien mukaan.

Istunnon puheenjohtaja Tarja Mäki-Punto Ristanen totesi, että parlamentilla on konkreettistakin vaikutusta.

– Parlamentti päätti vuonna 2018 käyttää määrärahan Nahinlahdelle rakennettavaan laavuun, ja se on toteutunut.

Istunnossa valittiin työryhmä, joka alkaa suunnitella voittaneen ehdotuksen toteuttamista. Isoon työryhmään kuuluu monta nuorta sekä osa parlamentin kokoontumiseen osallistuneista aikuisista.

Nuorisoparlamentti järjestettiin Loimaalla jo kuudetta kertaa.