Okra peruttiin pandemian takia, tilalle Villiori-tapahtuma

0
Okrassa riitti väkeä myös vuonna 2016. Kuva: LL arkisto/Kati Uusitalo.

ORIPÄÄ Tulevan kesän Okra-maatalousnäyttely on peruttu koronatilanteen aiheuttamien rajoitusten vuoksi. Näyttely oli tarkoitus järjestää 7.–10.7.

Näyttelypäällikkö Jukka Isotalo toteaa Okran olevan niin iso tapahtuma, että vain joidenkin satojen ihmisten päästäminen alueelle kerrallaan ei olisi järkevää. Okra järjestettiin viimeksi vuonna 2019, ja silloin näyttelyssä kävi neljän päivän aikana noin 81 000 ihmistä.

– Meillähän oli viimeksi paikalla pelkästään näytteilleasettajien edustajia 4 000 henkeä ja päivittäin töissä myös satoja talkoolaisia, Isotalo sanoo.

Hänen mukaansa tämän vuoden Okraan oli ehtinyt ilmoittautua vajaa 200 näytteilleasettajaa, kun tontteja oli kaikkiaan tarjolla yli 500.

– Näytteilleasettajat olivat koronan takia tietysti odottavalla kannalla. Päätimme tapahtuman perumisesta näin hyvissä ajoin, jotta he välttyivät tekemästä turhaa työtä tapahtumaan varautumisen suhteen.

Näyttelyn perumisella on suuret taloudelliset vaikutukset. Näyttelyn järjestävä Oripään Lions Club on perinteisesti käyttänyt tapahtuman tuloja paikallisten yhteisöjen ja asukkaiden hyväksi. Esimerkiksi vuonna 2019 avustusten määrä nousi lähes 300 000 euroon. Klubi on maksanut myös oripääläisten terveyskeskuskäyntien lääkärimaksut ja myöntänyt vauvarahoja uusien oripääläisten syntymisen kunniaksi.

Jukka Isotalon mukaan tapahtuman peruminen ei sinänsä aiheuta järjestäjäorganisaatiolle suurta työmäärää.

– Tulojen peruuntumisesta sen sijaan koituu ongelmia. Alueellahan on paljon kiinteitä kuluja, kuten vaikkapa hallin lämmitys- ja vakuutusmaksut. Ne pyörivät, oli näyttelyä tai ei.

Isotalon mukaan Okran järjestämisorganisaatio todennäköisesti hakee tapahtuman peruuntumisen vuoksi korvauksia valtiovallalta, mikäli se on mahdollista.

– Tapahtuman siirto vaikkapa syksyyn ei olisi järkevää, koska silloin tuottajilla on puintikiireitä ja Okra on muutenkin monille ollut kesäloman matkakohde.

Oripään kunta on päättänyt järjestää Okra-viikonloppuna ulkoilmatapahtuman, joka levittäytyy ympäri kuntaa.

– Työnimenä on Villiori-retkeilytapahtuma, jossa otetaan tuolloin voimassa olevat mahdolliset rajoitukset tarkasti huomioon, kunnanjohtaja Timo Tolppanen kertoo.

Hänen mukaansa tapahtumalle sopivia paikkoja voisivat olla esimerkiksi Polvarinpolku, frisbeegolfrata ja Toimintaloman alue.

– Ymmärrämme Okran perumispäätöksen näissä olosuhteissa erittäin hyvin. Tilanne on tietysti harmillinen, sillä Okralla on isot vaikutukset alueelliseen elinkeinoelämään ja kunnankin kannalta valtava markkina-arvo. Normaalioloissa otamme kuntaamme mielihyvin vastaan yli 80 000 näyttelyvierasta.