Tilataideteos muistuttaa seudun asukkaiden tarinoista

0
Loimaan Taideseuran Kuukantalon pihanurmelle on valmistunut Loimaan kauppala 100 vuotta tilataideteos.

Loimaa

Tuolta kaartaa ysitie. Näyttää olevan täynnä kävelykenkää, korkokenkää ja sandaalia. Loimaan kauppalaa kuvaava kuormalava taas saa kylkeensä pitkävartista saapikasta.

Aleksis Kiven kadun puolella kenkämerta kartuttavat vuosikymmenien saatossa Loimaan kauppalaan liittyneet alueet. Mukana on lasten kenkiä ja työkenkiä, kesää ja talvea sekä juhlaa ja arkea.

Talkoopoppoo nakuttaa kenkiä kuormalavoihin kiinni vasaralla ja ruuvaa porakoneella.

Ja kas, Loimaan kauppala 100 vuotta -tilataideteos saa muotonsa Kuukantalon pihanurmella.

Teos muistuttaa, miten paljon ja mitä teitä ihmisiä on vuosikymmenten varrella seudulle kulkenut.

Kukin on askeltanut elämässään omaa tietään ja jättänyt omanlaisiaan jalanjälkiä seudun elämään – millaisia saappaita kukin täytämme ja millaisia jätämme täytettäväksi?

– Kengät muistuttavat kaikkien heidän tarinoistaan. Mistä ihminen on tullut ja mihin hän on menossa, teoksen idean äiti Hanna Suonpää kertoo.

Lisäksi teos muistuttaa katsojien omista tarinoista.

– Minullakin on ollut tuollaset kengät, hän arvelee monen kommentoivan teoksen kenkiä.

Kenkiä paikoilleen nakuttelemassa ollut Päivi Räihä kuvaa tilateoksen tekemistä metkaksi puuhaksi ja mielenkiintoiseksi projektiksi.

– Näkyy hyvin elämän kirjo, sää vaan voisi olla parempi, hän pohtii pilke silmässä kevätkylmässä tihkusateessa ja tuulessa.

Teos joutuu takatalven kestämään, sillä sen on tarkoitus jäädä paikoilleen kesän yli varsinaiseen talveen saakka.

Kengät ovat peräisin Loimaan teatterista. Pukuvarastoa on siivottu ja monta säkillistä kenkiä on päätynyt näyttämöltä toisen taiteenlajin alttarille.

Joku kenkä on periaatteessa priimakunnossa, mutta esimerkiksi 1970-luvun saapikkaiden lesti on niin kapea, ettei ole mennyt kenenkään jalkaan. Aivan iskemättömiltä näyttävät miehekkäät talvikengät puolestaan ovat niin taipumatonta lajia, ettei niillä oikein kävely edes luonaa.

Useampi pari saa tilataiteessa jo neljännen elämän. Ensin ne ovat olleet kävelykäytössä, sitten teatterissa puvustossa ja ennen Kuukantalon nurmikolle päätymistään ne ovat palvelleet lasten pukukurssilla.

– Lapset liimasivat niihin pitsiä ja tuolla on yhdessä parissa tupsujakin, teatterin pukuvarastoa hoitava Hanna Suonpää näyttää.

Loimaan kauppala 100 vuotta -tilataideteos, Kuukankuja, Loimaa. Teoksen näkee myös Aleksis Kiven kadulta.