LL Arkisto

SÄÄ Vappua vietetään tänä vuonna koleassa säässä.
Öisin on pakkasta ja päivisinkin lämpötila jää alle 10 asteen. Lumi- tai vesikuuroja voi esiintyä koko maassa.

Ilmatieteen laitoksen tekemän ennusteen mukaan Suomessa vallitsee vappuna kolea pohjoinen ilmavirtaus. Sateet jäävät pääosin vähäisiksi, mutta etenkin iltapäivisin koko maassa voi esiintyä lumi- tai lumiraekuuroja, etelässä myös vesikuuroja.

Vappuviikonlopun lämpötilat ovat öisin –1 ja –7 asteen välillä. Vappupäivän ylimmät lämpötilat ovat etelässä 6–10 astetta ja maan keskivaiheilla 3–7 astetta.

Myös vuosi sitten vappuaattoa vietettiin varsin koleassa säässä. Silloin päivän ylin lämpötila vaihteli maan länsiosan vajaasta 10 asteesta maan pohjoisosan muutamaan plusasteeseen. Vappuyönä oli lähes koko maassa pakkasta.

Vappupäivä oli hieman aattoa lämpimämpi, sillä lämpötila kohosi maan etelä- ja länsiosassa ylimmillään 9 ja 13 asteen ja itä- ja pohjoisosassa 5 ja 9 asteen välille.

Tilastojen mukaan päivälämpötila on yleensä vapun aikaan maan etelä- ja keskiosassa keskimäärin 10 ja 15 asteen välillä. Yöllä lämpötila laskee maan keski- ja pohjoisosassa vielä toukokuun alussa tyypillisesti pakkasen puolelle.

Maan eteläosassa yölämpötila on tavallisesti asteen tai pari plussan puolella. Mahdolliset sateet tulevat etelässä tyypillisesti vetenä, mutta pohjoisessa myös räntä- ja lumisateet ovat tavanomaisia.

Maan eteläosassa lumipeite on vappuna harvinainen, eli se toistuu keskimäärin korkeintaan kerran kymmenessä vuodessa.