Asfaltin ja itsenäistymisen polte piinaa nuoria Pillurallissa

0
Autolla ajaessa murheet unohtuvat. Dmitry, Juulia ja Alex kertovat dokumentissa avoimesti omasta elämästään ja ongelmistaan. Kuva: Theofanis Kavvadas
Loimaalla dokumentin teon aikana asunut Juulia Pukkila kärsii itsetunto-ongelmista. Myös suuri haave perheen perustamisesta on koetuksella. Kuva: Theofanis Kavvadas

MEDIA Sami Kieksin dokumenttisarja Pilluralli – Itsenäistymisen vuosi kuvaa kolmen nuoren aikuisen itsenäistymisprosessia. Päähenkilöitä yhdistää kortteli- eli niin kutsutun pillurallin ajaminen. Auton ratissa huolet unohtuvat.
Yksi dokumentin päähenkilöistä, Juulia Pukkila, asuu dokumentin teon aikana Loimaalla. Asema-aukion sillan alle kokoontuneiden kuskien suusta kuullaan muun muassa suorat sanat ajohidasteista, joilla on pyritty suitsimaan ajoneuvojen pörräämistä asemalla ja sen liepeillä.
Päähenkilöiden casting eli roolitus tapahtui verkon välityksellä. Juulia haki ohjelmaan mukaan kertoen itsestään avoimesti jo hakuvaiheessa. Juulian avoimuus ja kamppailut itsetunto-ongelmien kanssa kiinnittivät Kieksin huomion.
Pillurallissa, kuten muissakin Kieksin tuotannoissa, päähenkilöt avaavat elämäänsä hyvin henkilökohtaisella tasolla. Ohjaajan ideologian mukaan henkilöt, joiden elämää ohjelmissa seurataan, eivät kuitenkaan voi olla vain väline, jolla teemaa käsitellään.
– Minulle dokumentaristina on tärkeää, että päähenkilöt saisivat hyvää palautetta ja kokisivat projektin voimaannuttavana.
Tuoreen, kolmiosaisen dokumenttisarjan punaisena lankana kulkee itsenäistymisen teema. Suomessa nuoret itsenäistyvät keskimäärin nuorempina kuin muissa EU-maissa.
Kuten sarjassa nähdään, itsenäistyminen ei kuitenkaan aina suju mutkattomasti. Omaa paikkaansa hakevat nuoret voivat ajautua sosiaalisiin ja taloudellisiin ongelmiin.
Lapissa varttuneella Sami Kieksillä, 31, ei tiettävästi ole lähisukulaisia Loimaalla, mutta saman, verrattain harvinaisen sukunimen esiintyminen paikkakunnalla tarkoittaa, että todennäköisesti jotain kaukaisia kytköksiä löytyy.
Loimaan kauniit maisemat puhuttelivat kuvausryhmää ja sytyttivät pienen ihastuksentunteen paikkakuntaa kohtaan.
– Toivon, että dokumentista välittyisi se kesäinen, idyllinen vaikutelma Loimaasta.
Erityisen houkuttelevana kohteena Kieksi pitää Melliläjärveä, jonne hän voisi omien sanojensa mukaan tulevana kesänä poiketa uimaan.
Loimaassa on lukuisia yhtymäkohtia muihin samankokoisiin maalaiskaupunkeihin. Dokumentissa käy ilmi, miten nopeasti juorut liikkuvat pienissä piireissä ja miten muut ihmiset tuottavat toisista mielikuvia.
Monia pieniä paikkakuntia tuntuu yhdistävän myös se, miten vähän nuorille on tekemistä. Korttelirallin ajaminenkin on uuden tieliikennelain myötä kielletty.
– Haluan sanoa, että jos asioita kielletään, tilalle pitäisi tuoda jotain. Mitä nuorten sitten pitäisi tehdä, jollei ole paikkoja, missä kokoontua ja olla sosiaalisia? Jos viesti on vain se, että painukaa helvettiin, siitä tulee vain vahvempi vastareaktio.
Autoilun rajoittamisessa ei ole kyse vain lakipykälistä, vaan paikkakuntien tulevaisuudesta. Jos nuoret halutaan saada jäämään tai palaamaan synnyinseuduilleen, heille on kyettävä tarjoamaan jotain.
Tuore dokumentti on kirvoittanut pääasiassa positiivista palautetta. Kannustuksen kaanoniin mahtuu kuitenkin yksittäisiä soraääniä. Kieksi kertoo saamastaan sähköpostista, jossa kritisoitiin dokumentin tarjoamaa yksipuolista kuvaa nuorten ajokulttuurista.
– Ymmärrän se, että se aiheuttaa harmitusta, jos ihmiset haluavat nukkua. Mutta Loimaallakin on varmasti rauhallisia paikkoja, joita voisi osoittaa nuorille. Tämä on kompromissien tekemistä. Valtuustoissa istuu niin vanhoja ihmisiä, etteivät he näe, mitä nuorille pitäisi tehdä.
– Siitä tulee surullinen fiilis, kun ulkopuolisena näkee, että hienojen paikkakuntien rikkaus hukataan sillä, ettei mitään tehdä.
Dokumenttisarjaan osallistuneet henkilöt ovat pitäneet yhteyttä Kieksiin ennen ja jälkeen julkaisun. Loimaalta pois muuttanut Juulia asuu nykyisin Eurassa poikaystävänsä kanssa.
Pillurallin muut päähenkilöt, Alex ja Dmitry, jatkavat elämäänsä kotipaikkakunnillaan Mänttä-Vilppulassa ja Lievestuoreella. Alex on jatkanut musiikin tekoa ystävänsä Pyryn kanssa.
Dmitry, joka on sarjan viimeisessä jaksossa hieromassa talokauppoja ystävänsä kanssa, ajaa työkseen taksia ja asuu edelleen samassa talossa. Kiinteistön myynti ystävälle ja vuokrasopimuksen teko kariutuivat.

Pilluralli – Itsenäistymisen vuosi on nähtävissä Ylen Areena-palvelusta. Juttuun on haastateltu ainoastaan ohjaajaa, sillä Juulia Pukkila ei anna haastatteluja dokumenttiin liittyen.