Ensi viikolla pääsee äänestämään kuntavaaleissa

0
Harjavaltalaiset Pia ja Mikko Äijö viettivät kesälomaviikkoa vuokramökkeillen Oripäässä. He ovat tottuneet äänestämään varsinaisena vaalipäivänä. – Täytyy luottaa, että pysymme terveinä. Molemmat ovat saaneet ensimmäisen koronarokotteen, ja he ovat olleet edelleen varovaisia koronatilanteen kanssa.

LOIMAA, ORIPÄÄ, YPÄJÄ Kuntavaalien ennakkoäänestys alkaa ensi viikon keskiviikkona. Loimaan ja Oripään osalta yleisissä ennakkoäänestyspaikoissa on muutoksia aiempiin vaaleihin.

Loimaan keskustassa yleinen ennakkoäänestys järjestetään Ylistaronkadun toimipisteessä eli niin sanotussa vanhassa Krottikoulussa, kun aiemmin keskustan alueen äänestyspaikkana on ollut pääkirjasto. Muut Loimaan alueen yleiset ennakkoäänestyspaikat säilyvät samoina kuin aiemmin.

Oripäässä puolestaan ennakkoäänestyspaikkana on ensi kertaa kirjaston uudet tilat, jotka sijaitsevat liikerakennuksessa K-marketin yhteydessä. Aiemmissa vaaleissa Oripäässä on äänestetty ennakkoon kunnanvirastossa.

Niin Loimaalla kuin Oripäässä ennakkoäänestyspaikkojen muutoksia on perusteltu osaltaan vallitsevalla koronapandemialla ja koronaturvallisuudella.

Oripään kunnanjohtaja Timo Tolppanen kertoo, että kulku ennakkoäänestyspaikkaan järjestetään niin, että sisäänkäynti hoituu kirjastonpuoleisesta ovesta ja poistuminen kaupan puolelta.

– Laitamme sermejä ohjaamaan äänestyskäyntiä. Vain kolme ihmistä saa olla yhtä aikaa äänestyshuoneessa, ja etäisyydet huomioidaan. Kyniä on runsaasti ja käsidesiä. Maski tulee olla kasvoilla sisään tullessa.

Ypäjällä yleinen ennakkoäänestys järjestetään aiempaan tapaan kunnanvirastossa. Keskusvaalilautakunnan sihteeri Tuomas Rautio kertoo, että muutoksena aiempaan äänestys järjestetään poikkeuksellisesti kunnanviraston alakerrassa ja sisäänkäynti äänestyshuoneistoon tapahtuu rakennuksen takakautta.

– Näin saamme sisään- ja uloskäynnin erikseen, ettei tule vastakkaista liikennettä.

Oikeusministeriön mukaan usea kunta tarjoaa mahdollisuuden ennakkoäänestykseen ulkona, esimerkiksi teltassa ja katoksessa. Myös drive-in -äänestys on käytössä joissain kunnissa.

Rautio kertoo, ettei Ypäjällä järjestetä erikseen ennakkoäänestyksen ulkoäänestystä, mutta hänen mukaansa poikkeustapauksissa yksittäisiä ääniä voidaan ottaa myös ulkona. Hän perustelee, ettei Ypäjällä ole tarvetta ulkoäänestykseen, koska kunnanviraston alakerta on sen verran hyvä tilana.

Loimaalla ja Oripäässäkään ei ole mahdollisuutta äänestää ennakkoon ulkona. Tolppanen perustelee ratkaisua muun muassa sillä, että äänestyshuoneistossa äänestämään tullaan eri ovesta kuin poistutaan.

– Lisäksi ennakkoäänestyspäiviä on nyt niin monta, että eiköhän sieltä löydy kaikille sopiva ajankohta, hän sanoo viitaten siihen, että tämänkertaisissa kuntavaaleissa ennakkoäänestysaika on poikkeuksellisen pitkä, kaksi viikkoa.

Loimaan keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Rinta-Jouppi muistuttaa, että Loimaalla ennakkoäänestysaikana toteutettavissa kotiäänestyksissä äänestys suoritetaan ulkona äänestäjän piha-alueella, jos tartuntatautilääkäri on määrännyt äänestäjän joko karanteeniin tai eristykseen.

– Varsinaisena vaalipäivänä puolestaan tartuntatautilääkärin karanteeniin tai eristykseen määräämät äänestäjät äänestävät omalla äänestyspaikallaan ulkona.

Yleisenä ohjeena Rinta-Jouppi muistuttaa, että äänestyspaikoilla tulee noudattaa yleisiä koronaohjeistuksia esimerkiksi turvaväleistä, käsidesin käytöstä ja maskisuosituksista.

– Jos sinulla on koronavirustautiin sopivia oireita, älä tule sairaana äänestyspaikalle, vaan hakeudu koronatestiin.

Kuntavaalien ennakkoäänestys kotimaassa järjestetään 26.5.–8.6. Varsinainen vaalipäivä on 13.6.

 

Yleiset ennakkoäänestyspaikat

Loimaa: Ylistaronkadun toimipiste keskustassa, Hirvikosken kirjasto, Alastaron kunnantalo ja Mellilän terveysasema.

Oripää: Oripään kirjasto (K-marketin yhteydessä).

Ypäjä: Ypäjän kunnanvirasto.

 

Yleisohjeita koronaturvallisuudesta

Käy koronatestissä ja odota testitulosta ennen kuin äänestät ennakkoon, jos sinulla on hengitystieoireita.

Odota karanteenin tai eristyksen päättymistä ennen kuin äänestät tai suosi ulkoäänestystä, jos olet omaehtoisessa karanteenissa tai eristyksessä.

Älä tule ennakkoäänestyshuoneistoon, jos olet lääkärin määräämässä karanteenissa tai eristyksessä. Tietyin edellytyksin voi ilmoittautua kotiäänestykseen 1.6. klo 16 mennessä.

Lähde: oikeusministeriö.