Koronapandemia rauhoittuu Varsinais-Suomessa – lievennyksiä rajoituksiin

0

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä päätti tiistaina, että lasten ja nuorten ottelu- ja kilpailutoiminta voidaan aloittaa tästä päivästä lähtien. Varsinais-Suomessa koronatilanne on rauhoittunut viime viikolta. Maakunta on edelleen leviämisvaiheessa, mutta vain yksi neljästä kriteeristä täyttyy.
– Ensi viikolla voimme mahdollisesti siirtyä takaisin niin kutsuttuun kiihtymisvaiheeseen, jos tilanne pysyy rauhallisena, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo piirin tiedotteessa.
Tuorein 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on 55,5 Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä. Viikko sitten ilmaantuvuus oli 94,9. Positiivisten testien osuus on nyt 1,8 prosenttia, kun se viime viikolla oli 3,0 prosenttia.
– Tilanne on todellakin rauhoittunut myös Salon osalta, ja ilmaantuvuusluku on suorastaan romahtanut noin 70:een tehokkaan testaamisen ja tartuntajäljityksen ansiosta, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo.

Koronaryhmä suosittaa, että yksityistilaisuuksissa sisätiloissa enimmäishenkilömäärä pidetään ennallaan kymmenessä henkilössä. Ulkotiloissa henkilömäärä nostetaan kesäkuun alusta alkaen 20 henkilöön, ja tilanteen parantuessa sitä voitaisiin nostaa edelleen.
Lounais-Suomen aluehallintovirasto valmistelee kesäkuulle uutta päätöstä yleisötilaisuuksien enimmäishenkilömääristä nykyisen määräyksen päättyessä 31.5.
Koronaryhmä keskusteli paljon siitä, että on eri asia sallia esimerkiksi 500 henkilöä isolle stadionille, jossa voidaan koronaturvallisesti käyttää montaa sisäänkäyntiä ja pitää etäisyyttä verrattuna pienempään tilaan, jossa ihmiset ovat tiiviisti yhdessä. Koronakoordinaatioryhmä odottaa valtakunnallista suositusta yleisön jakamisesta pienempiin ryhmiin, jotta isompia tilaisuuksia voitaisiin järjestää.
Alustavasti ohjausryhmä totesi, että Varsinais-Suomessa voitaisiin aloittaa aikuisten ottelu- ja kilpailutoiminta 8.6. alkaen, jos tautitilanteen suotuisa kehitys yhä jatkuu.
Aikuisten ryhmäharrastuksista ohjausryhmä suosittaa, että tiistaista (25.5.) alkaen aikuisten ryhmäharrastustoiminta sisällä voidaan aloittaa huomioiden se, että ryhmän koko voi olla enintään kymmenen henkilöä.