Maatalousmuseo sai valtakunnallisen palkinnon

0
Suomen museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä ja museopalkintolautakunnan puheenjohtaja Anne Laiti ojensivat Esko-kiertopalkintopatsaan Maatalousmuseo Saran museonjohtajalle, Sami Louekarille.

LOIMAA Maatalousmuseo Sarka palkittiin Vuoden museo 2021 -tunnustuksella. Näyttelyamanuenssi Iina Wahlström kertoo henkilökunnan olevan iloinen ja häkeltynyt valinnasta.

Torstaina järjestetty palkintogaala mukaili ajan henkeä. Saran henkilökunta osallistui Turusta etänä lähetettyyn Museogaalaan omassa näyttelytilassaan.

Vaikka gaalajuhlallisuuksista jäätiin paitsi, Wahlström iloitsee siitä, että live-lähetyksen yleisö pääsi kurkistamaan raadin palkintoperusteissakin esiin nostamaan Ennen koneita -näyttelyyn.

– Sarka tunnetaan mittavasta kokoelmaprojektista entisajan maataloustyövälineiden parissa. Hankkeen lopputuloksena on selkeä näyttely ja nykyaikaiset säilytystilat, jotka nostavat esineet arvoonsa, Kansainvälisen museoneuvoston Suomen komitea ja Suomen museoliitto toteavat.

Suurella yleisöllä saattaa olla museotoiminnasta ryppyotsainen mielikuva, mutta Sarka on omalla toiminnallaan hälventänyt vakavuuden mielikuvaa. Tekemisen ilo ja palo välittyivät palkintoraadille.

Oman toimintansa lisäksi Sarka ohjaa ja kannustaa muita museoita.

Näyttelyamanuenssi Wahlström nostaa Museoraitti-verkoston kehittämisen yhdeksi tärkeäksi askeleeksi Saran historiassa. Museoraitti kokoaa yhteen pieniä maatalousalan museoita.

Vuonna 2005 avatun loimaalaismuseon kehittäminen on ollut johdonmukaista mutta sisältänyt myös onnenpotkuja.

– Viikin näyttelykokoelman siirtymisestä oli käyty keskusteluja, mutta se, miten nopeasti asiat vesivahingon vuoksi etenivät, oli mitä suurinta sattumaa.

Koronapandemia on sysännyt koko alaa kohti digitalisaatiota. Se, mikä tuntui vielä viime keväänä vaikealta, jopa mahdottomalta, on tätä nykyä arkipäivää.

Sarka kilpaili tavanomaista pidempään ja isomman finalistijoukon kanssa tunnustuksesta. Museo oli ehdolla jo Vuoden museoksi 2020, mutta palkitseminen jätettiin koronan vuoksi väliin.

Sen sijaan finalisteja valittiin kolme lisää.

Maatalousmuseo valikoitui siis kuuden suomalaismuseon keskuudesta kiertopalkintoveistoksen saajaksi ja museoksi, joka on omalla toiminta-alueellaan edistänyt merkittävällä tavalla museoalan yhteiskunnallista näkyvyyttä ja vaikuttavuutta.

Valintaprosessin aikana Sarka pääsi pilottikohteeksi digimuseoprojektiin. Digimuseon virtuaaliopastukset ovat tavoittaneet uusia asiakaskuntia, muun muassa museopedagogisesti tärkeitä koululaisryhmiä.

Digipanostuksia aiotaan vastaisuudessakin jatkaa fyysisten näyttelyiden kehittämisen rinnalla.