Lounais-Suomen poliisi tutkii ammattimaisesti harjoitettua pimeää polkupyöräkauppaa. Tutkinnassa on kymmenen tapausta, joissa yksityinen toimija ostaa kansalaisilta polkupyöriä ja myy niitä voitolla eteenpäin internetin myyntikanavien kautta. Tapauksia tutkitaan veropetoksina.

– Kyse on mittavasta käytettyjen polkupyörien jälleenmyynnistä, josta ei ilmoiteta verottajalle. Veropetoksen lisäksi myyjä voi syyllistyä kätkemisrikokseen, mikäli tietoisesti välittää rikoksella saatua omaisuutta eteenpäin, sanoo rikoskomisario Mika Paaer Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Poliisin tiedossa on tapauksia, joissa epäillään pimeän pyöräkaupan jatkuneen jopa neljän vuoden ajan. Kyseisissä jutuissa epäillään olevan kyse yhteensä jopa 7 000–10 000 jälleenmyydystä polkupyörästä.

Lisäksi tiedossa on useita pienempiä toimijoita, jotka myyvät muutamia kymmeniä pyöriä vuosittain.
– Oman polkupyörän saa aina myydä, mutta jos samalla myyjällä on myynnissä vuosittain kymmeniä tai satoja polkupyöriä, voidaan epäillä, että kyse on liiketoiminnasta, Paaer linjaa.

Rikollisen toiminnan tunnistaminen voi olla vaikeaa kuluttajalle, joka etsii polkupyörää käytettyjen pyörien markkinoilta. Kaupanteossa kannattaa kiinnittää huomiota muutamiin seikkoihin.

– Liian halpa hinta, epäselvät myyntiolosuhteet tai kiire saada pyörä myydyksi voivat kertoa ongelmista. Lisäksi kannattaa mahdollisuuksien mukaan varmistua pyörän runkonumerosta, pyörän alkuperäisestä ostopaikasta, myyjän henkilöllisyydestä sekä tarkistaa myyjän muut myynti-ilmoitukset, Paaer listaa.

Mikäli myyjä ei luovuta tietojaan, haluaa maksun vain käteisellä ja jos samalla henkilöllä on myynnissä paljon erilaisia pyöriä, on usein parasta jättää kaupat sikseen ja tehdä ilmoitus poliisille.